Programma

Het protestlied van Jimi Hendrix op Woodstock

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het protestlied van Jimi Hendrix op Woodstock

Jimi Hendrix besloot op de maandagochtend van Woodstock de uitgeputte festivalgangers flink op te laten schrikken. Hij speelde een controversiële versie van het Amerikaans volkslied, The Star-Spangled Banner.

In 1969 was de Vietnamoorlog nog in volle gang en veel Amerikanen lieten zich hier steeds vaker over horen. Zo kwam Creedence Clearwater Revival met nummers als Have You Ever Seen The Rain en Bad Moon Rising en hield John Lennon met Yoko Ono een heuse Bed-in als vredesprotest.

Protest zonder woorden

Jimi Hendrix besloot dit op een andere manier te doen. Hij uitte zijn protest niet met woorden, maar speelde het Amerikaanse volkslied op een zeer onorthodoxe manier op het legendarische Woodstock Festival. Zonder erbij te zingen! Wanneer je goed luistert naar het volkslied, hoor je dat er geluiden van bommen, vliegtuigen en raketten in verwerkt zijn. Deze geluiden maakte hij met enorm veel overdrive op zijn gitaar. In de VS werd dit als extreem controversieel gezien op dat moment.

Slagveld

Het was een opvallend tafereel. Hendrix had er namelijk op gestaan om de laatste dag van Woodstock af te sluiten. Dit betekende echter dat hij op de maandag speelde, wanneer al veel mensen naar huis vertrokken zouden zijn. Op het grasveld, dat er inmiddels uitzag als een slagveld, bleef het overgebleven publiek luisteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik vond het prachtig'

Ondanks alle controverse die Hendrix creëerde, was het niet zijn bedoeling om een anti-Amerika protest te voeren. Dit gaf hij later aan in een interview in The Dick Cavett Show: "Ik ben een Amerikaan, dus ik speelde het gewoon. Ze lieten het me zingen op school, dus het was een soort flashback." Toen Dick Cavett hem confronteerde met de onorthodoxe geluiden zei de gitarist niet meer dan: "Het is niet onorthodox. Ik vond het prachtig."

Het was één van zijn meest memorabele momenten, maar helaas ook een van de laatste herinneringen die we aan de gitarist hebben. Hendrix overleed namelijk in 1970 na een overdosis.

Wat vind jij van deze versie van The Star-Spangled Banner? Beluister het hieronder met aansluitend het interview met Dick Cavett:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie