NPO Radio 2 Top 2000

CCR's Bad Moon Rising is catastrofe in een vrolijk jasje

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. CCR's Bad Moon Rising is catastrofe in een vrolijk jasje

Als tiener ziet John Fogerty een film over een orkaan, en daar blijft hij een flinke poos van in de ban. Het resultaat? Bad Moon Rising: een nummer over een dreigende apocalyps - op een opvallend vrolijke melodie.

Menig luisteraar beschouwt Bad Moon Rising van Creedence Clearwater Revival als een vrolijk nummer. Maar de oplettenden onder ons vinden een donker randje aan de songtekst van de hit uit 1969. 'I feel the hurricane blowin', I hope you're quite prepared to die' (Ik voel de orkaan blazen, ik hoop dat je redelijk klaar bent om te sterven) komt voort uit John Fogerty's pen.

Inspiratie

Als Fogerty als tiener The Devil And Daniel Webster ziet, blijft een specifieke scène hem bij, waarin de held van het verhaal voorspoed beleeft. "De gewassen van zijn buren liggen allemaal tegen de grond, ze zijn totaal verwoest. Maar langs het hek naar de buren staat zijn maïs hoog. Dat heeft altijd een indruk op me achtergelaten", vertelt hij in een video op zijn YouTube-pagina. Deze scène is een grote inspiratiebron voor het nummer. Daarnaast beschrijft hij de algehele sfeer van het nummer als een "apocalyps die er aan zat te komen", zonder de insteek dat de hele wereld zou vergaan. "Maar het nummer was een metafoor. Ik schreef niet gewoon over het weer", vertelt Fogerty aan Louder Sound.

Quote

Het nummer was een metafoor, ik schreef niet gewoon over het weer

Verkeerd verstaan

De zin 'There's a bad moon on the rise' wordt vaak verkeerd verstaan als 'There's a bathroom on the right' (het toilet is rechts). John Fogerty schroomt soms niet om dit grapje uit te halen, en zingt zo af en toe die zin tijdens optredens, waarbij hij richting de toiletten wijst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Creedence Clearwater Revival in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat de band welgeteld 13 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Have You Ever Seen The Rain op plek 118. Bad Moon Rising staat op plek 305. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie