Programma
PowNed

David Bowie gunt Tina Turner een nieuwe start met Tonight

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. David Bowie gunt Tina Turner een nieuwe start met Tonight

Ontdek samen met Desiree van de Heiden in Duet Dinsdag tijdens DagNacht de samenwerking van Tina Turner en David Bowie met het nummer Tonight tot stand kwam.

“Na het donker wordt het altijd weer licht, dit is een tekst die natuurlijk zo op een tegeltje kan”, vertelt Desiree. Voor sommige mensen is die uitspraak een houvast, waaronder Tina Turner. Zo legt Desiree verder uit dat het verhaal van Tina Turner en haar ex Ike Turner wel bekend is onder fans. “Die vent kon namelijk zijn handjes niet thuis houden. En Tina staat daar dus jarenlang mee in overlevingsmodus. Totdat ze op een dag besluit, nu is het genoeg.”

In een fragment dat Desiree afspeelt is dan te horen hoe Tina Turner over deze situatie sprak. Zo vertelde ze dat “Ike aan de drugs zat, gewelddadig was, maar ook erg onzeker.” Tina aan de andere kant had geen geld en kon ook nergens terecht. En toch, heeft ze op 1 juli 1976 de kans genomen en is zo de deur uitgelopen.

David Bowie als reddende engel

Tina bleef dus met helemaal niets achter. Na een periode van rust, verschijnt David Bowie in de vroege jaren 80 ten tonele. “Hij is daar als een soort van reddende engel die haar te hulp schiet”, vervolgt Desiree.

Bowie heeft net een handtekening onder zijn nieuwe platencontract gezet. Om dat te vieren wil zijn platenlabel hem meenemen naar een chique restaurant, David bedankt vriendelijk en zegt: “Nou, ik ga vanavond naar een show van mijn favoriete zangeres, maar als jullie willen mogen jullie best mee.”

Drie keer raden wie daar dan op het podium staat… dat is natuurlijk Tina Turner. Zo zegt Desiree, “zij zingt die avond de sterren van de hemel en pakt de heren van het platenlabel helemaal in. Dus niet veel later ligt er bij Tina op de deurmat ook een platencontract. En als bedankje ziet ze een samenwerking met David Bowie wel zitten. En dit werd Tonight.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bowie schreef Tonight al in 1977 met Iggy Pop, over een geliefde die overleed aan een overdosis. Vanwege het zware onderwerp, vroeg hij zich af of dit wel een geschikte plaat was voor een duet met Tina Turner.

Hij wil niet dat Turner daar ongevraagd mee verbonden wordt, dus wordt de toelichtende introductie voor het duet weggelaten. Zoals Desiree zegt “dan haal je toch ongevraagd een couplet weg?!” Uiteindelijk werd de live versie van het nummer een grote hit, deze belandde dan ook in de top 40.

Beluister het hele fragment van Duet Dinsdag hieronder.

Video niet beschikbaar

DagNacht

Desiree van der Heiden presenteert van dinsdag tot en met vrijdag het vroege ochtendprogramma DagNacht (PowNed), van 04.00 tot 06.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie