Programma

Waarom zoemen muggen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zoemen muggen?

Niet kunnen slapen omdat zo'n rotmug om je hoofd zit te zoemen. Hoe naar is dat? Er is een reden dag muggen zoemen.

Negen keer malaria

Muggenexpert Bart Knols weet alles over het gehaatte insect dat ons zomers wakker houdt. Alleen al omdat hij negen keer malaria heeft opgelopen, heeft Knols zich in de diertjes verdiept. Bij Bureau Kijk In De Vegte legt hij uit waar het zoemgeluid bij muggen vandaan komt. "Ze zoemen niet met monddelen, maar ze maken geluid door middel van hun vleugelslag", zo weet hij.

Lucht verplaatsen

Vrouwtjesmuggen bewegen hun vleugels tot vierhonderd keer per seconde, mannetjes wel zevenhonderd keer per seconde. "Het is puur lucht verplaatsen, daar kunnen ze weinig aan doen", zegt Knols ter verdediging van de zoemende muggen die zich in onze slaapkamers verschansen. "Als het geluid verdwijnt, betekent dat dat de mug geland is. Dan zit 'ie ergens stil."

Die lucht!

Volgens Knol is het niet zo dat muggen een reden hebben om hardop te zoemen, al zijn er theorieën die anders beweren. "Het zou zo kunnen zijn dat een mug probeert uit te vinden of jij in diepe slaap verkeert", legt hij uit. De mug doet dat waarschijnlijk vooral door het herkennen van geuren die wij in onze slaap afgeven. Als je wakker bent, loopt de mug de kans dat 'ie doodgemept wordt.

Evolutionair succes

Ondanks dat Knols negen keer malaria heeft opgelopen door zijn contact met muggen in de tropen, omschrijft hij de gevleugelde bloedzuigers als 'zeer vernuftige beestjes'. "Ze zijn fantasisch geëvolueerd", zegt hij enthousiast. "Ze kunnen op je landen en door je huid heen prikken zonder dat je dat voelt. Dat zijn behoorlijke staaltjes evolutionair succes!"

Beluister de gehele uitleg in Burea Kijk In De Vegte:

Bureau Kijk In De Vegte
Elke zondag 12.00 - 14.00 uur
DJ: Jeroen Kijk In De Vegte

Ster advertentie
Ster advertentie