Programma
PowNed

Helpt een kruisje in een muggenbult? Feiten en fabels op een rij

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helpt een kruisje in een muggenbult? Feiten en fabels op een rij

Wat kun je doen tegen muggen? Eddy Keur belt in De Wild in de Middag met Bart Knols, medisch entomoloog en specialist op het gebied van muggen.

Gelijk in het gesprek wordt al duidelijk dat citronellakaarsen niet goed werken. "Nee, want de olie die in die kaarsen zit is wel een aardig product, maar als je een kaars aansteekt werkt het niet. De werkzame stoffen verbranden, dus dan heb je er weinig aan", vertelt Knols.

Muggensprays met DEET?

Kan muggenspray dan wel werken? Bijvoorbeeld met DEET? "Dat zijn goedwerkende producten, maar mensen gaan vaak zware concentraties gebruiken. Dat is veel te veel", vertelt Knols. "De DEET van 80 procent moet je niet doen. Gebruik gewoon een formulering van 20 procent. Waarschijnlijk gaat de EU ook binnenkort een regulering maken dat 20 procent ook de maximale concentratie is van DEET dat in een product mag zitten."

Kruisje in een muggenbult

Werkt een kruisje zetten in een muggenbult? Knols legt uit: "Wat je doet met je nagel als je diep in de bult zit dan overstem je de jeukprikkel met een pijnprikkel en dan ben je even van je jeuk af. Je hebt er helaas niet lang profijt van."

Wat kan nog meer werken tegen muggen? Je hoort 't in het gesprek hieronder:

Wat werkt nou wel tegen muggen?! Bart Knols legt uit!

Ster advertentie
Ster advertentie