Programma

Het dialect leeft enorm onder jongeren: 'Het wordt een soort straattaal'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het dialect leeft enorm onder jongeren: 'Het wordt een soort straattaal'

Het dialect sterft uit en steeds minder jongeren groeien ermee op, tenminste, dat blijkt uit diverse onderzoeken. In Spijkers met Koppen zien de Groningse Johannes Peetsma en de Twentse Ellen Peters juist een hele andere trend.

Johannes begon vorig jaar met het maken van filmpjes onder de naam TikTok Tammo en dat werd een groot succes. Inmiddels heeft de Grunnfluencer al bijna 100.000 volgers op TikTok. "In het begin was het een fotootje in de supermarkt, maar laatst renden er twee gillende meiden achter me aan."

Recent zei hoogleraar Germaanse taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam Arjen Versloot dat het dialect langzaam uisterft. Maar dat zien Ellen en Johannes anders. "De functie van de taal verandert, het wordt een soort straattaal. We gaan niet meer zoals onze opa en oma plat praten", vertelt Ellen Peters. Zij schreef het boek Twents voor Dummies.

Veel proaten en leez'n

Ellen is geboren en getogen in Twente en verhuisde later naar Den Haag, maar kreeg heimwee. Thuis werd er Nederlands tegen haar gesproken, terwijl haar ouders en grootouders onderling wel Twents praten. "Ik wil het graag leren, dus je moet veel proaten, proaten, proaten en leez'n, leez'n, leez'n."

In appgroepen wordt het dialect juist gebruikt als straattaal. Als voorbeeld noemt Ellen de afkorting KWW: 'Kiek'n wat 't wordt'. "Je hoort een soort identiteit." Naast afkortingen zijn er meer woorden die zo in de Van Dale kunnen. Johannes: "Eelsk is een mooi woord. Dat betekent dat mensen een beetje aanstellerig en zeurderig zijn."

Ben je benieuwd naar het hele gesprek? Bekijk het fragment hieronder.

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Denise Jans / Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie