Programma

Dit is hoe Band Aid het nummer 'Do They Know It's Christmas' opnam

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe Band Aid het nummer 'Do They Know It's Christmas' opnam

In de jaren tachtig wil zanger Bob Geldof graag iets doen om het door honger geteisterde Ethiopië te helpen. Hij besluit samen met Midge Ure Band Aid op te richten.

Het idee ontstaat bij Bob Geldof, tot 1984 bekend als de leadzanger van de band The Boomtown Rats. Na een vermoeiende dag ploft hij neer op de bank. Hij zet de tv aan en komt op een verschrikkelijk nieuwsprogramma, Ethiopian Famine van journalist Michael Buerk, over het door honger geteisterde Ethiopië. Bob is zo aangeslagen door dit programma dat hij graag iets wil doen. Hij belt een paar dagen later zijn goede vriend Midge Ure van de band Ultravox op over de documentaire. Hoe kunnen ze het beste helpen? Ze komen tot de conclusie dat ze beter iets kunnen doen waar ze verstand van hebben: muziek maken. Ze besluiten om een liefdadigheidssingle op te nemen en de opbrengsten beschikbaar te stellen aan de hulpverlening.

Gemiste oproep van Geldof

Geldof belt de meest populaire Britse en Ierse artiesten van die tijd op. Hoe populairder hoe beter, want dit zou de verkoop van de plaat kunnen maximaliseren. Hij weet al snel te zorgen dat tientallen artiesten zich aanmelden voor het project. Waaronder Sting, Simon Le Bon, Gary Kemp, Phil Collins, Boy George, George Michael en Bono. Band Aid is geboren!

Nu de band compleet is moet er ook nog een liefdadigheidssingle komen. Geldof heeft de songtekst al klaarliggen en Midge Ure zorgt voor de muziek. Ure schrijft de muziek in zijn eigen studio met de hulp van John Taylor en Paul Weller op bas en gitaar. De bijdrage van Weller wordt uiteindelijk niet gebruikt in de uiteindelijke versie. Geldof en Ure vragen aan producer Trevor Horn of hij de productie op zich kan nemen, maar helaas kan hij geen tijd vrijmaken. Wel geeft hij de mogelijkheid aan de mannen om op 25 november 1984 de Sarm West Studios in Londen gratis te gebruiken.

Opnemen

Op 25 november 1984 wordt het nummer tussen 11 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds opgenomen. Het afsluitende koorgedeelte wordt al eerder opgenomen, maar nu moeten de andere artiesten nog. Los van Sting en Simon Le Bon neemt iedereen op dezelfde dag zijn of haar zangpartij op. Phil Collins neemt zijn drumstel mee en weet zijn partij in een keer op te nemen. Ure besluit als producer op te treden, zodat iedereen een stuk krijgt uit het nummer. Producer Trevor Horn weet uiteindelijk wel tijd vrij te maken om de B-kant van de single te produceren waarop de muziek van het nummer staat, maar ook boodschappen van artiesten die niet aanwezig konden zijn, zoals Paul McCartney en David Bowie.

Bekijk hieronder beelden uit de studio:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdsdruk zorgt voor magie

Voor alle artiesten was het wel spannend, want ze hadden het nummer nog helemaal niet gehoord. Pas in de studio leerden ze hun partijen. Met zo'n strak schema was er geen tijd om te kibbelen. In een later interview met Ure geeft hij aan dat deze tijdsdruk hielp. "Soms zorgt dat soort druk ervoor dat je iets magisch creëert, dat je de bevrijdingen die je uiteindelijk in de studio hebt, elimineert", vertelt hij. "We moesten het gewoon goed aanpakken en ermee doorgaan. Haal van iedereen de vocale track die acceptabel was. Het bleek dat veel van de vocale tracks uitzonderlijk waren." Het nummer begint uiteindelijk met een (vertraagde) sample van het nummer 'The Hurting' van Tears For Fears.

'Do They Know It’s Christmas?'

Bob Geldof had de belangrijkste redenen voor het kopen van de single al klaarliggen: levens redden in Ethiopië. Bob: "Hou je niet van de muziek, koop de single en gooi het bij het afval. Je hoeft de muziek niet leuk te vinden, maar we hebben je geld nodig om levens te redden." Wel deed Geldof beloftes waar niet iedereen meteen blij mee was. Zo gaf hij in een interview voor de BBC aan dat alle inkomsten ten goede zouden komen van het goede doel. Dit kan alleen niet zo makkelijk, want de Britse regering weigerde in eerste instantie de BTW los te laten. Uiteindelijk werd deze belasting, mede door de druk van de publieke opinie, teruggestort en gebruikt voor het liefdadigheidsproject. Wereldwijd werden er meer dan 3,5 miljoen singles verkocht, wat meer dan 8 miljoen pond opleverde.

Luister hieronder naar het nummer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Het nummer 'Do They Know It's Christmas' van Band Aid stond in 2019 op plek 1138 in de Top 2000. Bekijk hier de hele Top 2000 van 2019.

Foto omslag: publiciteitsfoto Band Aid

Ster advertentie
Ster advertentie