Programma

Punkband Hang Youth meent het echt: het hele systeem moet kapot

  1. Nieuwschevron right
  2. Punkband Hang Youth meent het echt: het hele systeem moet kapot

Tijdens de avondklokrellen gingen duizenden mensen de straat op: ze zijn boos op de avondklok, boos op de politiek, boos op het systeem. Abel van Gijlswijk, frontman van de punkband Hang Youth, uit zijn frustratie op een hele andere manier: "De muziek is voor ons de rel."

Dat vertelt de man achter songtitels als TWEE KAMERS EN NIET 1 GOED IDEE, TOZO 4 IEDEREEN en NOEM JE DAT VERVOER OPENBAAR? bij Spijkers met Koppen. "Ik zie zeker nut in een gemeenschappelijke pot, maar als de rijken niet betalen, is dat hele ding kapot", zo luidt de tekst van BELASTINGDIENST, het eerste nummer van het nieuwe album van Hang Youth.

Snel een punt maken

Hang Youth staat bekend om de extreem korte liedjes. Abel vertelt dat als een nummer langer dan een minuut duurt, het wordt afgekeurd. "Dan wordt het punt niet snel genoeg gemaakt, het is vrij simpel wat er allemaal beter moet in de wereld."

Op de albums BOEL AAN DE HAND en ALLES MOET BETER bespreekt de band alles waar de leden zich boos over maken: de politiek, het koningshuis, de tabaksindustrie, Shell. "Punk is niet altijd politiek, maar die van ons gelukkig wel", vertelt Abel.

Geen Mark Rutte IV

In een nummer zingt Abel: 'Ik geef een nier voor geen Mark Rutte IV.' Abel: "De muziek is grappig, maar het is geen grap. We menen het echt." Oké, er is enorm veel mis met Nederland. Gelukkig is het bijna 17 maart, de dag dat we kunnen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

"Nu de wereld in de fik staat en de hele wereld ineens binnen zit, zien mensen ineens dat het allemaal kut is. Mensen wisten het tien jaar geleden ook al, maar weigerden het te zien door al het comfort. Het minste wat we kunnen doen is heel erg links stemmen."

Totdat er echt iets verandert, blijft Hang Youth kritisch. "Alles moet beter, dat eisen we. Ik ben misschien pessimistisch, maar ik zie geen reden om er niet voor te gaan."

Ben je benieuwd naar het hele gesprek met Abel van Gijlswijk? Bekijk het hieronder terug:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Dennis Duijnhouwer

Ster advertentie
Ster advertentie