Programma

Brian Wilson over God Only Knows: 'Het kwam er als gesmolten boter uit'

  1. Nieuwschevron right
  2. Brian Wilson over God Only Knows: 'Het kwam er als gesmolten boter uit'

Wat een good vibrations overal, want God Only Know staat al sinds de eerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 in de lijst der lijsten. Lees hieronder wat Brian Wilson vindt van het nummer.

Pet Sounds

God Only Knows van The Beach Boys is te vinden op het legendarische album Pet Sounds, de commerciële en creatieve piek van de Californische surfband. Brian Wilson schrijft het nummer samen met tekstschrijver Tony Asher. Het nummer weerspiegelt Wilsons interesse in spiritualiteit. Brian legt in 2011 in een interview met Goldmine uit: "Tony Asher en ik probeerden iets heel spiritueels te schrijven. Het heeft een melodie die lijkt op het nummer 'The Sound Of Music'. Het leek erop. Tony bedacht de titel God Only Knows. Ik was bang dat ze het zouden verbieden om het op de radio te spelen vanwege de titel, maar dat deden ze niet." Het nummer gaat niet over God, maar over eeuwige liefde. Het lied wordt door beide heren gezien als een visioen: 'Als je je ogen dicht hebt, behoor je niets te zien; echter eenmaal gesloten kan je van alles zien'.

Opname

De opnames voor het nummer worden in maart 1966 gestart. Op 10 maart 1966 wordt de muzikale begeleiding van het nummer opgenomen in Western Recorders studio, Hollywood. Maar liefst drieëntwintig muzikanten zijn aanwezig, maar pas eind maart/april 1966 wordt de zang voor het nummer opgenomen. Brian Wilson was van plan zelf de hoofdstem te zingen, maar besluit dat zijn broer Carl beter geschikt is voor de 'baan'. "Ik was op zoek naar een tederheid en een zoetheid waarvan ik wist dat Carl die zowel in zichzelf als in zijn stem had", aldus Wilson. Aan het eind van het nummer is de stem van Carl te vermoeid. In de fade-out is daarom niet Carl Wilsons originele stem te horen, maar een combinatie van eerder ingezongen materiaal van Carl, twee stemmen van Brian en ten slotte de stem van Bruce Johnston.

De beroemde Franse hoorn in het nummer wordt gespeeld door Alan Robinson. "Ik was vooral trots op dat stukje", aldus Brian Wilson in zijn biografie Ik Ben Brian Wilson. "Ik wist hoe ik het wilde laten klinken en neuriede het voor Alan. Ik wilde dat hij het glissando speelde, dus dat je van de ene toon in de andere glijdt in plaats van springt en de tussengedeeltes weglaat." Uiteindelijk nemen ze maar liefst twintig keer het nummer op voordat ze tevreden zijn. Toch voelde dit voor Brian Wilson anders: God Only Knows voelde moeiteloos; het kwam er als gesmolten boter uit."

Quote

God Only Knows' voelde moeiteloos; het kwam er als gesmolten boter uit.

Brian Wilson

'The greatest song ever written'

Paul McCartney noemt dit nummer 'The greatest song ever written' en het inspireerde hem en John Lennon tot het nummer Here, There and Everywhere. In Amerika wordt het nummer uitgebracht als B-kant. Brian Wilson vertelt aan de in 2016 overleden Beatles-producer George Martin nog meer over hoe God Only Knows in de studio ontstond. "Ik had van tevoren nog geen idee hoe het moest klinken", erkent hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hieronder naar God Only Knows:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie