Programma

Doe Maar, Drukwerk en nét niet U2 protesteren op No Nukes tegen kernwapens

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe Maar, Drukwerk en nét niet U2 protesteren op No Nukes tegen kernwapens

In de jaren '80 is de wereld in de ban van de Koude Oorlog. Zo stelt de Amerikaanse regering voor om kruisraketten te plaatsen in Nederland, een voorstel dat op veel weerstand vanuit de bevolking stuit. Er komen verschillende demonstraties en Doe Maar headlinet in april 1982 het No Nukes Festival in Utrecht.

In 1979 maakten artiesten als Bruce Springsteen, Bonnie Raitt en Crosby, Stills & Nash furore met de No Nukes-concerten in Madison Square Garden in New York. Aanleiding was de gedeeltelijke meltdown van een kerncentrale in Pennsylvania, waarvoor 140.000 mensen de regio ontvluchtten. De concerten bleken een groot succes en in de aangekondigde plaatsing van Amerikaanse kruisraketten zagen Nederlandse anti-kernwapenactivisten een goede reden om datzelfde ook eens te doen, op 9 april 1982.

Wel of geen U2

Behalve popgrootheden als Doe Maar, Drukwerk en The Stranglers, stond ook U2 als toen nog onbekende postpunkband aangekondigd op de festivalposter. Pas een maand later zou de Ierse band met een liveversie van I Will Follow de Hitparade bestormen. Wat het vijftiende U2-concert op Nederlandse bodem zou worden, ging uiteindelijk om onbekende redenen niet door. Reggaeband Steel Pulse verving Bono en consorten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Sound, een postpunkband zonder grote doorbraak, maar met aardig wat fans in Nederland, zorgde in het tijdslot voor Steel Pulse voor nogal wat bombarie, met een spectaculaire show én wat tegenstrijdigheid met de missie van No Nukes. Frontman Adrian Borland zei tijdens het optreden eigenlijk weinig te hebben met de strijd tegen kernenergie. 's Middags had zanger/gitarist Dave Edmunds al een soortgelijke boodschap gedeeld in de Jaarbeurs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voordat de bom valt

Het meest memorabele optreden begon die dag om 16.15 uur, toen Doe Maar het podium beklom. Speciaal voor No Nukes Festival schreef Ernst Jansz het nummer De Bom, dat op die negende april in een nog onaffe versie gebracht werd. Vooral het refrein is later in het jaar nog flink bijgeschaafd voor de band het nummer uitbracht. De boodschap van het nummer was in de Jaarbeurs in elk geval al duidelijk: laat de kernoorlog er vooral niet komen.

NPO Radio 2 Top 80's

Op 13, 14, 16 en 17 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren '80. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je op NPO Radio 2 de mooiste nummers uit de 80's voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie