Programma

In welk jaar kun je jouw agenda van dit jaar hergebruiken?

  1. Nieuwschevron right
  2. In welk jaar kun je jouw agenda van dit jaar hergebruiken?

Luisteraar Jos vraagt zich af: kan ik mijn agenda van 2018 ooit hergebruiken? Bureau Kijk in de Vegte heeft het antwoord gevonden!

Één dag

Jeroen Kijk in de Vegte wil alles weten over deze interessante kwestie en belt daarom met Jaap Top, hoogleraar Wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in getaltheorie. "Onze jaren bestaan uit 365 dagen, die samen 52 weken en één dag tellen. Door die ene dag schuift de kalender elk jaar een dag op. Begint dit jaar bijvoorbeeld op een maandag, dan start het jaar daarna op dinsdag", legt Top uit.

Addertje onder het gras

Toch klopt dit systeem niet altijd en zit er een addertje onder het gras. "Schrikkeljaren gooien een beetje roet in het eten, want na zo'n jaar schuift de kalender twee dagen op. Dan begint het volgende jaar dus twee dagen later", aldus de hoogleraar. Hij vertelt dat luisteraar Jos zijn agenda even in de kast moet leggen en in 2029 weer tevoorschijn kan toveren, omdat onze kalender dan precies hetzelfde is als in 2018.

Wanneer kan ik mijn agenda van dit jaar weer hergebruiken?

Veertien verschillende kalenders

Jeroen vraagt zich verder af: is er een getal te plakken op het aantal schema's dat een jaar kan hebben? "Ieder jaar begint op 1 januari, maar dat kan op maandag tot en met zondag zijn. Dan zijn er dus zeven mogelijkheden, ware het niet dat we dus ook nog schrikkeljaren hebben", zegt Top. Hij legt uit dat dit betekent dat 1 januari ook nog eens op één van de zeven dagen kan vallen, terwijl het een schrikkeljaar is. "Zo komen we op zeven plus zeven, dus er zijn in totaal veertien verschillende kalenders mogelijk."

Bureau Kijk In De Vegte
Dj: Jeroen Kijk in de Vegte
zo 12:00 - 14:00

Foto omslag: Flickr/Kris Duda

Ster advertentie
Ster advertentie