Programma

Het langdurige proces van Aerosmiths 'Dream On'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het langdurige proces van Aerosmiths 'Dream On'

Wie denkt dat 'Dream On' van Aerosmith in een half uur klaar was, komt bedrogen uit. Aan het uitbrengen van de single ging een langdurig proces vooraf.

Samen in één huis

Het is 1973 als Aerosmith 'Dream On' uitbrengt. De band staat op dat moment op de rand van de afgrond. Het platenlabel wil de rockers dumpen vanwege dramatische verkoopcijfers van het titelloze debuutalbum, mede door gebrek aan promotie. Maar dan besluit de manager van Aerosmith om de mannen samen in één huis te stoppen om aan een single te werken. Zanger Steven Tyler werkt op dat moment al zes jaar aan 'Dream On', maar het lukt hem slechts om steeds kleine beetjes verder te komen. Uiteindelijk lukt het Tyler, met hulp van de andere bandleden, om de single af te ronden.

Honger

"Sing with me, sing for the years. Sing for the laughter, sing for the tears. Sing with me, just for today. Maybe tomorrow, the good Lord will take you away." Volgens Tyler gaat het nummer over de honger om iemand te zijn en net zolang te blijven dromen totdat je dromen uitkomen. Hij heeft zelf ook lang moeten dromen wat betreft 'Dream On'. Op zijn zeventiende slaat hij de eerste noten van het nummer namelijk aan op piano. Het begin is daarmee gemaakt, maar Tyler weet op dat moment nog niet hoe hij er een liedje van moet maken. Hij heeft dan geen idee dat zijn probeersel op piano uiteindelijk uitgroeit tot een grote hit van Aerosmith.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Live

Gitarist Joe Perry kan het nummer in eerste instantie niet waarderen. Volgens hem kan de groep op dat moment als band vooral live een overgetelijke indruk achterlaten. "We zijn een rockband en dit is een ballad. Maar het is een fantastische track, dus we hebben hem op onze setlijst gezet," aldus Perry. Een bijzonder detail is dat 'Dream On' het enige nummer op het eerste album van de band is, waarop de echte stem van Steven Tyler te horen is. Hij is op dat moment heel onzeker over zijn stem. Daarom probeert hij bij de andere nummers lager te zingen en te klinken zoals bijvoorbeeld James Brown.

Het duurt overigens wel even voordat Nederland de single waardeert. Pas in 1994 wordt de liveversie van 'Dream On' een hit.

Eminem en Trump

In 2003 scoort rapper Eminem een hit met 'Dream On' van Aerosmith als basis. In zijn 'Sing For The Moment' gebruikt hij samples van de zang van Steven Tyler en het gitaarspel van Joe Perry. Ook in de afgelopen jaren komt het nummer steeds terug. Zo is de single te horen in een snoepcommercial en gebruikt Donald Trump 'Dream On' een aantal jaar geleden tijdens zijn verkiezingscampagne. De band spant een juridische procedure aan vanwege inbreuk op hun auteursrecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TOP 2000

Vanaf 1 t/m 7 december kan je weer stemmen voor de Top 2000. De lijst is van 25 t/m 31 december te horen op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie