Programma

Tineke Schouten: 'Ik durf het aan om een show te maken zonder typetjes’

  1. Nieuwschevron right
  2. Tineke Schouten: 'Ik durf het aan om een show te maken zonder typetjes’

In de tweede aflevering van de podcastserie van Spijkers met Koppen ‘In de kop van’ praat Stefano Keizers met Tineke Schouten.

Toen Tineke vijfentwintig jaar was bouwde haar man een discotheek naar een theater om en vroeg of Tineke met cabaretier Herman Berkien wilde optreden. "Herman haakte af. Toen moest ik alleen en mijn man zei: 'Dat kun jij wel'." Helaas waren ze na drie jaar zo goed als failliet. Tineke werd toen zwanger. "Nu word ik moeder, dat vind ik eigenlijk ook heel mooi. Ik zie me nog zitten aan de keukentafel en ik schreef nog even een liedje en dat was 'Takkestraat'", de single waar ze mee doorbrak.

'De Koningin van de Typetjes'

Tineke Schouten heeft de bijnaam 'De Koningin van de Typetjes'. Schouten vertelt dat ze het wel zou durven om een show zonder typetjes te maken: "Ik zou het wel durven, maar mijn angst zou dan zijn dat mijn publiek teleurgesteld is. Ik heb wel het plan, en dat doe ik ook al, om alleen met een pianist op het podium te staan. Dan pak ik soms voor de afwisseling mijn gitaar er nog bij of ik doe een sketch of stand-upcomedy." Maar ondanks haar bijnaam speelt Schouten toch het allerliefste artiesten na: "Ik kruip dan in de huid van wereldsterren, van Sia tot Celine Dion. Ik vind niks heerlijker!"

'Ik wil iedereen blij zien en ik wil mensen laten lachen'

De shows van Schouten waren vooral te zien bij de commerciële omroepen: "Omdat er zulke blokken reclame tussen zitten knipten ze van alles uit mijn show. De hele continuïteit viel daardoor weg." Ze geeft aan dat er een moment kwam dat haar show wel op de publieke omroep te zien zou zijn, maar dat dat toch werd afgeblazen: "Ik kreeg te horen dat ik daar niet bij paste. Het was volgens hen niet geschikt voor hun publiek, want het was niet persoonlijk en puur genoeg. Het mocht wel op een zondagmiddag uitgezonden worden, maar toen zei ik nee. Daar ben ik te goed voor." Schouten geeft aan dat ze dit niet erg vindt en dat het komt door bepaalde vooroordelen van mensen die alleen bepaalde typetjes kennen: "Het is ook niet erg, want iedereen leeft vluchtig en snel. Voor mij is het allerbelangrijkste nog altijd mijn publiek. Ik wil iedereen blij zien en ik wil mensen laten lachen."

Naast de typetjes en artiestenimitaties praten de twee ook over haar doorbraak, de invloed van haar vader en over de vooroordelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister de hele eerste aflevering van de podcast hieronder:

In de kop van

'In de kop van' is een serie waarin cabaretiers van het Spijkers met Koppen-cabaretteam waaronder Stefano Keizers, Kiki Schippers en Marcel Harteveld in gesprek gaan met hun inspiratiebron uit de cabaretwereld. Diverse cabaretiers zoals Youp van 't Hek, Arjen Lubach, Paul de Leeuw en Tineke Schouten praten uitgebreid over het vak en hun repertoire.

Hoe te beluisteren

Je kunt de 'In de kop van' podcasts vinden in de NPO Radio 2 app of via www.nporadio2.nl/podcasts. Ook kun je in je favoriete Podcast-player zoeken op 'In de kop van', of gebruik onderstaande link:

In de kop van op Spotify

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie