Programma

Cielke in gesprek met Lisanne over haar diagnose botkanker

  1. Nieuwschevron right
  2. Cielke in gesprek met Lisanne over haar diagnose botkanker

Cielke heeft deze week haar camper mee naar de NPO Radio 2 Collecte Drive-in om bijzondere verhalen te verzamelen. Zo ook met Lisanne Spaander. Ze kreeg op 16-jarige leeftijd de diagnose botkanker.

"Ik gebruik mijn verhaal vooral als inspiratiebron ook voor anderen. Alle dingen die je meemaakt in het leven probeer ik heel veel van te leren en mijn kracht uit te halen", aldus Lisanne aan het begin van het gesprek.

Puzzelstukjes

Wist ze meteen dat het niet goed met haar ging? "Ik vergelijk het heel vaak met een puzzel. Alsof je allemaal verschillende puzzelstukjes hebt. Ik ging heel vaak flauwvallen, overgeven en ik had veel last van mijn lies. Op een gegeven moment kwam ik de trap niet meer op. Mijn been deed het gewoon niet meer", vertelt ze. Ze ging naar de huisarts en kreeg een scan in het ziekenhuis. "Daar zagen ze dat er een tumor zat van 12 bij 12 cm en uitzaaiingen in mijn longen. Met allemaal tentakels door mijn spieren heen en dat bleek ewing-sarcoom te zijn. Dat is een hele kwaadaardige en zeldzame vorm van botkanker."

'Mijn lichaam was op'

Uiteindelijk werd ze gelukkig schoon verklaard. "Ik heb 1 jaar lang behandelingen gehad. Heel veel chemokuren, veel bestralingen en een heftige operatie gehad. Mijn lichaam was op. Ik kon gewoon niet meer. Ik heb alles gegeven om al mijn behandelingen te kunnen halen", aldus Lisanne. "Als je hoort dat alles weg is, dan kun je ontspannen." Toch vraag Cielke zich af of je dan wel weer vertrouwen hebt in je eigen lichaam. Lisanne: "Je kunt in die angst blijven leven, maar je kunt ook focussen op het nu. Ik was wel heel erg dankbaar voor de onderzoeken na een scan. Je wordt heel erg in de gaten gehouden door het ziekenhuis. Dat geeft het vertrouwen om steeds meer op te bouwen."

'Nu wil ik mijn leven weer terug'

Toch wordt ze weer ziek en krijgt opnieuw de diagnose botkanker. "Ik voelde mij al heel lang slecht. Ik heb een scan gehad en toen bleek dat de ewing-sarcoom weer terug was. Het botje waarin het is gestart hebben ze weg kunnen halen", vertelt ze. Helaas werken de chemokuren niet. "Juist omdat het zo moelijk is zijn de behandelingen ook zo moeilijk." De doktoren hadden haar aangeraden om preventieve chemo te gaan doen. Lisanne: "Dat wilde ik niet. Ik wilde weer leven en niemand weet hoe het gaat lopen. Het botje is eruit gehaald en ik heb bestralingen gehad over het plekje. Nu wil ik mijn leven weer terug om nu weer te genieten. Op dit moment gaat het echt heel erg goed. Alles is helemaal weg."

Lisanne wil graag haar ervaringen delen om de zorgwereld te helpen ontwikkelen. Ze vertelt er meer over hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO RADIO 2 COLLECTE DRIVE-IN

De NPO Radio 2 Collecte Drive-in begint maandag 31 augustus om 12.00 uur en duurt tot en met vrijdag 4 september 16.00 uur. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op onze speciale actiepagina.

Foto omslag: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie