Programma

Transavia wil kofferchaos tegengaan met deze oplossing

  1. Nieuwschevron right
  2. Transavia wil kofferchaos tegengaan met deze oplossing

Bij Transavia moet je binnenkort bijbetalen als je je koffer wil verzekeren van een plekje in de cabine. In Jan-Willem Start Op praat Jan-Willem met luchtvaartverslaggever Yteke de Jong over dit concept.

Transavia is de eerste vliegtuigmaatschappij die deze regeling invoert. Door te betalen voor een cabineplek moet het een oplossing gaan bieden voor de uitpuilende bagagebakken boven de zitplekken. Een koffer bij je houden tijdens de vlucht kan, maar wel tegen betaling. De prijs voor een cabineplek zal liggen tussen de 10 en 30 euro. Besluit een reiziger hier niet voor te betalen dan bestaat het risico dat de bagage mee het ruim in moet.

Klanten lokken

“Instappen gaat sneller als je minder bagage in de cabine hebt”, vertelt Yteke de Jong tegen Jan-Willem. "Daarnaast heeft het ook een psychologische werking. Een ticket lijkt zo een stuk goedkoper. Zo proberen maatschappijen klanten te lokken, want de concurrentie is namelijk moordend." Daarnaast krijg je ook voorrang bij het boarden. Dit gaat echter om een beperkt aantal reserveringen. "Het is nu aan de reiziger om te beslissen of ze naast 100 euro aan een ticket, ook geld willen neerleggen voor een plek in de cabine."

Zullen we ooit weer teruggaan naar 'all in' prijzen? Yteke de Jong geeft antwoord:

Betaalde handbagage bij Transavia is een 'logische ontwikkeling'

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem van maandag tot en met vrijdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie