Programma

Steeds meer Nederlanders gebruiken DAB+

  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer Nederlanders gebruiken DAB+

Bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens is in het bezit van een DAB+ radio.

Dit betekent dat steeds meer mensen digitaal naar de radio luisteren. In 2017 luisterde nog maar 33% van de Nederlanders naar radio via DAB+, internet of een settop-box tegenover 39% in 2019. Het grootste deel van de Nederlanders luistert echter nog via de welbekende FM-kanalen.

Geen ruis

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Dit systeem bestaat sinds 1993 en maakt het sindsdien mogelijk om radio-uitzendingen digitaal uit te zenden. DAB+ is hier een verbeterde versie van. Voordelen zijn dan ook dat er meer zenders beschikbaar zijn die direct zichtbaar zijn. Je hoeft dus niet door de frequenties te zoeken naar je favoriete radiostation. Ook is de kwaliteit een stuk beter en heb je geen problemen met ruis of getik. Dit kun je soms nog wel ondervinden met FM-radio.

DAB+ maakt een hele sterke groei door. Tussen 2017 en 2019 verdubbelde de luistertijd via DAB+ van 13 naar 26 minuten per dag. Tegenwoordig zijn bijna alle radiostations zeer goed te vinden via DAB+, waaronder natuurlijk ook NPO Radio 2.

Toekomst

Jurre Bosman, voorzitter Stuurgroep Digital Radio Nederland en directeur audio NPO, geeft aan dat de NPO nog zeker tot 2030 via de analoge FM-zenders zal uitzenden. Toch zal de focus steeds meer op DAB+ gaan liggen. "DAB+ is binnen het digitale domein het sterkst gegroeid. De drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol. Onze ambitie is dat elk toestel dat verkocht wordt digitale radio kan ontvangen", aldus Bosman tegen Radiofreak.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie