Programma

Marianne Zwagerman: 'Er schuilt toch nog een liberaal in Rutte'

  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Zwagerman: 'Er schuilt toch nog een liberaal in Rutte'

In een nieuwe Op z'n Kop! gaat het over de benoeming van Vera Bergkamp tot voorzitter van de Tweede Kamer, over Mark Rutte die deze week liet zien dat er toch nog een liberaal in hem schuilt en over het goede nieuws dat de terrassen weer open mogen.

Zwagerman zit zelf niet bepaald te springen vanwege de benoeming van Bergkamp tot nieuwe Kamervoorzitter, zij had liever Martin Bosma gezien: "Van Bergmans toespraak vandaag heb ik geen woord onthouden, die van Bosma was inhoudelijk juist erg goed. Een verademing deze man." De afgelopen jaren hebben alleen vrouwen op die plek gezeten. "Er groeien nu jongetjes op met het idee dat je geen Kamervoorzitter kunt worden. Het werd daarom echt een keer tijd voor een kerel die het gezicht is van de uitgeslotenen in Nederland. We doen nog steeds alsof de migranten- en lesbische vrouwen de knuffelgroepjes zijn die we op een podium moeten hijsen, maar de échte uitgeslotenen zijn die miljoenen die in de ogen van iemand als Sigrid Kaag op de 'verkeerde' partijen stemmen."

Vraag van Lilian Marijnissen aan Rutte

Vervolgens gaat het over Mark Rutte, die liet zien dat er toch nog een liberaal in hem schuilt. In het debat deze week antwoordde hij op een vraag van Lilian Marijnissen wat hij gaat doen aan het feit dat vooral de ouderen en armen getroffen worden door de coronacrisis dat hij niet voor een samenleving is zonder verschillen, maar gelijke kansen naar vermogen. "Hij zegt eigenlijk: pech gehad oude als je niet gezond geleefd hebt. Hoe verkoopt hij dan dat hij het hele land op slot heeft gezet om mensen die ongezond leven of hebben geleefd een paar maanden langer te laten leven? Maak dan je woorden waar als je voor gelijke start bent, accepteer dat niet iedereen gezond de eindstreep haalt."

De terrassen gaan weer open!

Tot slot het heugelijke feit dat de terrassen binnenkort weer open mogen, waarbij Hugo de Jonge zichzelf wel weer belachelijk maakte met zijn suggestie voor testen voor toegang. Marianne: "Daar zit vast weer een marketingbureau achter dat z'n zakken zit te vullen. In Amerika doen ze het ook niet. Het is ook allemaal voor de bühne, veel bedrijven houden zich niet aan maatregelen als winkelen op afspraak. Onderzoek toont bovendien aan dat er slechts 0,1 procent kans op besmetting is in de buitenlucht. Dan moet ik minutenlang tongzoenen met iemand om besmet te raken."

Beluister hieronder de volledige aflevering van Op z'n Kop:

#13 - OP Z'N KOP! De terrassen gaan weer open! - Op z’n Kop!

NPO Luister

Vanaf donderdag 14 januari is Op z'n Kop met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen wekelijks te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen. Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: PowNed

Ster advertentie
Ster advertentie