Programma
KRO-NCRV

Haal gratis zaad voor de bij!

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Haal gratis zaad voor de bij!

Met 3000 aangemelde zaadbanken is het doel van de Nationale Zaadlozing 2023 behaald! In vier dagen lukte het De Staat van Stasse samen met bondgenoot The Pollinators zaadbanken te verdelen door heel Nederland en Vlaanderen. Maar daarmee is het werk nog niet gedaan.

De bij heeft onze hulp hard nodig. Van de 359 wilde bijensoorten is maar liefst 55 procent uitgestorven. En juist de bij is van grote waarde voor ons. De bij is namelijk enorm belangrijk voor de bestuiving van 75% van onze gewassen. Zonder de bij is er geen koffie, chocola of fruit. Gelukkig is het nog niet te laat, want samen kunnen we het tij keren.

Maandag 10 april zijn alle 3000 zaadbanken opengegaan. Dat betekent dat jij vanaf nu je eigen gratis zakje zaad op kan halen, om zo een steentje aan de zoemende insecten bij te dragen!

Zaadbank zoeken?

Via https://voerdebijbij.nl/voedselbanken/ kun je kijken waar bij jou in de buurt een zaadbank is en of deze nog een zakje bijenzaad voor jou op voorraad heeft. Als je een zaadbank hebt gevonden, kun je een afspraak maken om het zaad op te halen.

Het zakje moet je dan nog even bewaren tot zaterdag 22 april, want tijdens deze Nationale Zaaidag bezaaien we massaal heel Nederland en Vlaanderen voor de bij.

De Staat van Stasse

Je hoort De Staat van Stasse iedere maandag t/m donderdag van 20:00 tot 22:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie