Programma

Vrienden Springsteen delen podium in Carré

  1. Nieuwschevron right
  2. Vrienden Springsteen delen podium in Carré

Fans van Bruce Springsteen werden zondagavond aangenaam verrast toen de Amerikaanse zanger Southside Johnny als gast opkwam tijdens het soloconcert van E Street Band-lid Little Steven.

Springsteen-sound

Het grote publiek kent Steven Van Zandt, alias Little Steven, vooral als de gitarist uit Springsteens E Street Band, al zou je daarmee de functie van de muzikant binnen dit kleurrijke collectief tekortdoen. Hij is als arrangeur en co-producer één van de architecten van de Springsteen-sound. Ook streekgenoot Southside Johnny, een dag eerder nog op de planken in Paradiso, maakt vaak gebruik van Van Zandts diensten.

Nog lang niet naar huis

De frontman van Southside Johnny and The Asbury Jukes, waarvan zowel Springsteen als Jon Bon Jovi groot fan zijn, neemt voor aanvang van de show van Little Steven and The Disciples Of Soul al plaats in de theaterzaal. Kenners die de zanger spotten, juichen hem toe en applaudisseren. Pas aan het einde van het avond gaat hij de bühne op en zingt hij samen met zijn kompaan Little Steven de nummers 'I Don't Want To Go Home' en 'It's Been A Long Time'.

Als de baas van huis is

De vriendendienst van Southside Johnny is de kers op de taart van de toch al bijzondere show van Little Steven. Samen met zijn voornaamste werkgever is Van Zandt de afgelopen jaren met grote regelmaat in Nederland geweest, denk aan het concert op het Haagse Malieveld in juni 2016, maar de laatste keer dat de muzikant op eigen titel te bewonderen was, is alweer een kwart eeuw geleden.

Was ik lang weg?

Van Zandt, onder een groot deel van de mensheid ook bekend als Silvio Dante uit de serie The Sopranos, erkent dat het lang geleden is dat hij met The Disciples Of Soul op pad was. "Is er in de tussentijd nog iets gebeurd?", vraagt hij aan de aanwezigen, waarvan velen tourshirts van Bruce Springsteen dragen. Van The Boss komt geen enkel nummer voorbij, maar wel enkele hele fijne funk- en soulcovers van onder meer Etta James en James Brown.

Zuurstokkleuren

Naast eigen '80s-hits als 'Forever', 'Bitter Fruit', 'Solidarity' en het later door Jackson Browne opgenomen 'I Am A Patriot' laat de zanger met de kenmerkende bandana veel liedjes horen die hij schreef voor bevriende muzikanten als Darlene Love, The Breakers, Gary 'U.S.' Bonds, Jimmy Barnes en uiteraard Southside Johnny. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn begeleidingsband, onder meer bestaande uit een voltallige kopersectie en drie zeer getalenteerde, in zuurstokkleuren uitgedoste zangeressen.

Jersey Shore-soul

Bij The E Street Band horen we Van Zandt altijd als gitarist en als de tweede stem, ter ondersteuning van het opperhoofd, en het lijkt dan ook alsof hij de rol van frontman wat verleerd is. Op vocaal vlak heeft hij niet die rauwe power van Springsteen. In Carré laat hij zich van zijn meest Springsteeneske kant zien met 'Princess Of Little Italy' en 'The Time Of Your Life', maar het is bovenal Van Zandts gepatenteerde Jersey Shore-soul die de klok slaat. En dat is na 25 jaar weer heel erg genieten!

Foto's: Bullet-Ray / NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie