Programma

Het verhaal achter A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertellen Gary Brooker en Keith Reid van Procol Harum je het verhaal achter A Whiter Shade Of Pale.

Bach zorgt voor inspiratie

Brooker haalt zijn muzikale inspiratie voor het nummer uit Bach: "Ik weet nog dat ik een muzikaal idee had dat ik op de piano uitwerkte. 'Air On The G String', een compositie van Bach. Ik denk dat ik na de eerste twee maten een fout maakte, maar ik ging door op mijn eigen manier. Toen schreef ik de sequens, die een Bach-achtige melodie had." Volgens de frontman vallen alle stukjes die ochtend op de juiste plaats: "Ik ontving een envelop met nieuwe teksten van Keith erin. 'A Whiter Shade Of Pale' was de eerste die ik opende."

Quote

Ik wil dat het nummer voelt zoals een Dalí-schilderij eruitziet. De kleuren van een schilderij probeer je om te zetten in woorden.

Keith Reid

Een muzikaal schilderij

Tekstschrijver Keith Reid komt op een feestje op het idee voor 'A Whiter Shade Of Pale': "Er zaten wat mensen gezellig bij elkaar. Ze hadden het over een vriend van hen en zeiden: 'Je ziet er wat vreemd uit. Een beetje bleek.' Zo kom ik aan de titel van het nummer." Reid heeft veel bewondering voor de schilder Salvador Dalí: "Soms denk je: Ik wil dat het nummer voelt zoals een Dalí-schilderij eruitziet. De kleuren van een schilderij probeer je om te zetten in woorden." Het nummer zorgt voor veel opschudding. Volgens Brooker is de reden simpel: "Er bestond nog geen muziek in deze stijl. Het was iets compleet nieuws."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'A Whiter Shade Of Pale' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: still video

Ster advertentie
Ster advertentie