Programma

Waldo bedacht vinyl

  1. Nieuwschevron right
  2. Waldo bedacht vinyl

Deze week in 1898 werd Waldo Semon geboren, de uitvinder van het vinyl. Zonder deze man hadden onze levens er anders uitgezien. Maar hoe dan?

Polyvinylchloride!

Zijn naam valt niet nog niet half zo vaak als die van Thomas Edison, maar de op 10 september 1898 geboren Waldo Semon heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Hij kwam in 1926 met de formule om polyvinylchloride (PVC) te plastificeren, zodat het voor commerciële toepassingen kon worden gebruikt.

semon.jpg

Dakgoot tot Barbie-pop

Waldo Semon had waarschijnlijk geen idee hoe belangrijk zijn vondst zou zijn, want het wordt gebruikt in van alles, van dakgoten tot speelgoed en van kleding tot je bankpas.

1024px-Vinyl_record_LP_10inch.JPG

Beatles op wasrol?

Vanaf 1931 wordt vinyl gebruikt voor de productie van elpees. Zonder Semons uitvinding zouden platen van The Beatles misschien nog op bakeliet of wasrollen geperst zijn! Dat zou zó geklonken hebben:

Ook in je computer

Vandaag de dag beleeft vinyl natuurlijk een herbeleving. Zo kun je elke vrijdag op NPO Radio 2 luisteren naar Vinyl Friday bij Wout2day en ook de hitlijst Vinyl 50 wordt daar doorgenomen. Maar ook in je computer is vinyl terug te vinden, dus ook als je op de moderne manier naar muziek luistert, moet je Waldo dankbaar zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie