Programma

Space Oddity van David Bowie is 54 jaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Space Oddity van David Bowie is 54 jaar

Ground control to Major Tom! Precies 54 jaar geleden bracht David Bowie het legendarische Space Oddity uit. We duiken dieper in het verhaal achter het nummer.

David Bowie schrijft Space Oddity naar aanleiding van de film uit 2001: A Space Oddyssey van Stanley Kubrick. De held uit Space Oddity is ene Major Tom, de astronaut die vanuit het heelal aan zijn collega’s op aarde vertelt dat hij in het heelal blijft.

Fascinatie voor het buitenaardse

Het is de eerste hit waaruit Bowies diepe fascinatie voor het buitenaardse blijkt. Het thema loopt als een rode draad door Bowies carrière en komt op allerlei manieren tot uiting. Voorbeelden zijn Moonage Dream, Live On Mars, Loving The Alien en Little Wonder.

Space Oddity wordt in dezelfde periode uitgebracht als de eerste maanlanding en is Bowies eerste succes sinds hij solo werkt. In 2019 verschijnt er een heruitgebrachte versie van de clip van Space Oddity. Eerder schiet Tesla een auto de ruimte in, waaruit Space Oddity klinkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

David Bowie in NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Bowie 22 keer in de lijst der lijsten. Zijn hoogste notering is Heroes op plek 26. Space Oddity staat op 132. Benieuwd naar de meest populaire artiesten in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie