Programma

Sophie Straat stelt maatschappelijke problemen aan de kaak met smartlappen

  1. Nieuwschevron right
  2. Sophie Straat stelt maatschappelijke problemen aan de kaak met smartlappen

Wie denkt dat smartlappen alleen maar gaan over gebroken harten of mannen die eigenlijk bij hun moeder thuis hadden willen blijven wonen, heeft het mis. In Spijkers met Koppen vertelt zangeres Sophie Straat over de kracht van de smartlap.

De muziek van Sophie Straat is een aanklacht tegen veel maatschappelijke problemen zoals seksime, woningnood en problemen in de politiek. Sophie Straat is het zingende alter ego van kunstenares Sophie Schwartz.

Ze ontdekte de kracht van de smartlap toen ze begon aan haar afstudeerproject aan de Koninklijke Academie voor de beeldende Kunsten in Den Haag. Haar project ging over de gentrificatie van Amsterdam. Daarmee wordt bedoeld dat rijke mensen de levenstandaard bepalen en er geen ruimte meer is voor anderen.

De Zangeres Zonder Naam

Sophie dook daarvoor in het rijke verleden van de traditionele Amsterdamse smartlappen en leerde het repertoire van de Zangeres Zonder Naam kennen. "Zij was best wel vroeg met protestliederen. Ten eerste was ze vrouw en ze was er al vroeg bij met thema's zoals homorechten, zwarte mensen en de Vietnamoorlog", vertelt Sophie in de Leidsche Schouwburg aan Willemijn en Dolf.

Eerste album

Inmiddels is haar eerste album uit, waarop ze zingt over de bakfietsmoeders die Amsterdam hebben overgenomen en een huizenmarkt die zo vastzit dat zij er maar geen woning kon krijgen. Begin deze maand kwam het nummer Tweede Kamer uit waarvoor ze samenwerkte met de Haagse band Goldband. Een nummer over de ongelijke verhouding tussen mannen en vrouwen in de politiek.

Sophie Straat is nog lang niet uitgezongen. Ze wordt geraakt door maatschappelijke ongelijkheid. En daar is, getuige de thema's van de smartlappen van de Zangeres Zonder Naam, nog niet veel in veranderd sinds de jaren '60 van de vorige eeuw.

Benieuwd naar de muziek van Sophie Straat? Luister hier het gesprek terug:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Sophie Straat

Ster advertentie
Ster advertentie