Programma

Beatles doen jeugd tekort

  1. Nieuwschevron right
  2. Beatles doen jeugd tekort

The Beatles onthouden een hele generatie een belangrijk stuk popcultuur, door hun muziek niet via streamingdiensten aan te bieden.

Dit zegt Martin Bryant, hoofdredacteur van toonaangevende tech-site 'The Next Web' in een opiniestuk.

Streaming generatie

De beheerders van The Beatles' rechten, onder wie Ringo en Paul, zouden volgens Bryant rekening moeten houden met het feit dat mensen vandaag de dag nu eenmaal via streamingdiensten naar muziek luisteren.

o-PAUL-MCCARTNEY-RINGO-STARR-facebook.jpg

Een hele generatie, zo zegt hij, vindt via diensten als Spotify en Apple Music zijn weg naar muziek en door belangrijke content er niet op te zetten, mist deze generatie een stuk popcultuur.

Hij vergelijkt de uitzonderingspositie die The Beatles zichzelf toeëigenen met die in de tijd van cd's:

"Ik kon hun cd's nooit betalen als kind, omdat ze over het algemeen een stuk duurder waren dan andere, terwijl hun muziek ook toen al drie decennia oud was."

USBoxset_Packshot_sm.jpg

Muziek van The Beatles staat overigens wel op iTunes, zij het na eveneens lang gesteggel over rechten. Het is dus te verkrijgen, maar in zekere zin een stuk duurder dan muziek van anderen. Wie maandelijks een bedrag betaalt aan een streamingdienst om naar muziek te luisteren, zal de liedjes van The Beatles er los, per stuk, bij moeten kopen via een ander platform.

Achtergrond

The Beatles zijn niet de enigen met twijfels over de 'zegen' van online streaming.

ronn-torossian-taylor-swift.jpg

Prince bijvoorbeeld verwijderde zijn catalogus onlangs van alle grote streaming diensten, en ook Taylor Swift is een bekende afwezige in het streaming muzieklandschap.

Radiohead plaatste het album In Rainbows, dat zij in eigen beheer uitbrachten, niet op Spotify.

thom-yorke-lead.png

AC/DC

Hoewel ook de makers van 'Highway To Hell' lang niet te vinden waren op streaming platforms, staan de rockers er nu wel op. Angus Young zelf zorgde hiervoor, na een gesprek met zijn oud-buurjongen.

Toetje

Als toetje, en om op Princeiaanse wijze toch nog wat verwarring te zaaien in een overigens zo heldere discussie: de single 'Stare', die Prince onlangs tóch uitbracht via Spotify. Het is op dit moment het enige onder de naam Prince uitgebrachte liedje (buiten verzamelalbums om) dat de dienst aanbiedt:

Ster advertentie
Ster advertentie