Programma

Dit wist je nog niet over

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit wist je nog niet over

Gitarist Carlos Santana staat dinsdagavond met zijn band in de Ziggo Dome. Iedereen kent zijn hits, maar wist je dit al over de gitaarheld?

Woodstock

De groep Santana werd tijdens de 'Summer of Love' (1967) in San Francisco geformeerd en twee jaar later bracht de formatie zijn titelloze debuutalbum uit. Datzelfde jaar brak Santana met zijn instrumentale fusie van rock en latinjazz door op het Woodstock Festival, met name dankzij de liveversie van 'Soul Sacrifice' met het energieke slagwerk van Michael Shrieve.

Nederlandse connectie

Carlos Santana werd geboren in Autlán de Navarro, aan de westkust van Mexico. Hierdoor wordt Santana vaak tot latinartiesten gerekend. Er is echter een Nederlandse connectie. Zijn bassist Benny Rietveld komt namelijk uit Utrecht. Voor hij in 1990 bij Santana begon, was hij op tournee met Sheila E. en Huey Lewis and The News.

Journey

Twee muzikanten uit de eerste succesperiode van de band Santana waren toetsenist Gregg Rolie en gitarist Neal Schon, die na hun vertrek bij de gitaarvirtuoos rockband Journey oprichtten. Hun bekendste nummers zijn 'Don't Stop Believing' en 'Open Arms'. Met Santana-drummer Shrieve, Van Halens Sammy Hagar en Rick Derringers bassist Kenny Aaronson formeerde Schon in 1984 de supergroep Hagar Schon Aaronson Shrieve.

Eten en drinken

De meestergitarist is als Mexicaan natuurlijk opgegroeid met de Latijns-Amerikaanse keuken, waar hij nog steeds een fervent liefhebber van is. Zo erg zelfs dat hij een eigen merk met organische salsasaus op de markt heeft gebracht, leverbaar in twee smaken. Er moet natuurlijk ook wat bij gedronken worden, dus Carlos heeft ook een eigen wijn- en tequilasoort laten brouwen.

Filantroop

Dat Carlos Santana erg begaan is met de wereld om zich heen, blijkt niet alleen uit zijn muziek. Zo probeert hij mensen via zijn Facebook-pagina te inspireren met poëtische teksten en op zijn website geeft hij leestips van filosofische literatuur. Daarnaast zet Santana zich in voor The Milagro Foundation, een stichting die zich inzet om minder bedeelde kinderen een betere toekomst te geven.

Familiebanden

Wat veel mensen niet weten is dat Carlos Santana een broer heeft die ook gitaar speelt. Zijn vier jaar jongere broer Jorge had in de jaren 70 enig succes met de latinrockgroep Malo. In 1994 maakten de broers een album onder de naam Santana Brothers, aangevuld met hun neef Carlos Hernandez. Jorge tourde ook met zijn oudere broer. Sterke familiebanden dus bij de Santana's.

Ster advertentie
Ster advertentie