Programma

Henkjan Smits deelt al zijn Eurovisie Songfestival vakjury geheimen

  1. Nieuwschevron right
  2. Henkjan Smits deelt al zijn Eurovisie Songfestival vakjury geheimen

In de laatste aflevering van Bureau Eurovisie komt oud-jurylid Henkjan Smits langs in de studio.

Henkjan vertelt hoe het songfestival wordt beleefd vanuit de jury en waar je als artiest op moet letten om punten te scoren. Want waar let de jury op? En hoe verschilt dat met de televoting? Ook is ons panel met oud-deelnemers samen met Nikkie de Jager weer aanwezig met wat leuke anekdotes en tips voor het scoren bij het publiek. En vertelt Joey Singels ons alles over de bookmakers, wedden op het songfestival en welke factoren een rol spelen in het voorspellen van een winnaar. Uiteraard is ook Duncan Laurence er weer bij om te vertellen hoe het voor hem was om te wachten op de uitslag.

Jurylid bij Eurovisie, hoe is dat?

Henkjan Smits, ook wel bekend als jurylid van Idols, zat in de Nederlandse jury bij het songfestival in 2019. Maar hoe word je dat? En hoe is het om het songfestival mee te maken als jurylid? Henkjan bespreekt het met Jeroen: "Je jureert uitsluitend op de dress-rehearsal op de avond dat je eigen land meedoet." Ook is het niet mogelijk om op je eigen land te stemmen. “Hoe ben je jurylid geworden?" vraagt Jeroen. Henkjan was eerder al reserve jurylid voor het Eurovisie. Als jurylid mag je namelijk niet openbaar maken dat je in de jury zit. "Mocht er iemand vertellen dat hij in de jury zit, word je meteen geroyeerd en komt er een reserve jurylid in de plaats." Dit is allemaal opgenomen in het reglement van het songfestival. Als juryleden openbaar worden, bestaat de kans dat mensen de jury proberen te beïnvloeden of zelfs omkopen. "De belangen zijn groot." voegt Henkjan toe.

Luister hieronder naar de vierde aflevering van Bureau Eurovisie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kijk terug:

Eerste aflevering

Tweede aflevering

Derde aflevering

Bureau Eurovisie

In de vierdelige serie gaat Jeroen Kijk in de Vegte op zoek naar het antwoord op de vraag hoe Nederland vaker het Songfestival zou kunnen winnen. Bureau Eurovisie is vanaf 26 april wekelijks te zien op het YouTubekanaal van NPO Radio 2.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie