Programma

Train-zanger schreef Drops Of Jupiter over zijn overleden moeder

  1. Nieuwschevron right
  2. Train-zanger schreef Drops Of Jupiter over zijn overleden moeder

Train-zanger Pat Monahan komt na het overlijden van zijn moeder in diepe rouw terecht. Midden in deze emotionele periode schrijft hij Drops Of Jupiter (Tell Me) en zorgt hij voor de definitieve internationale doorbraak van de band.

Eind jaren '90 tourt Train rond in kleine zalen in Amerika. Ze spelen in voorprogramma's van onder andere Counting Crows. Tijdens een van deze tours krijgt zanger Pat Monahan een verontrustend telefoontje. Zijn moeder blijkt kanker te hebben. Op dat moment heeft de band nog niet genoeg geld om een mobieltje te kunnen betalen en daarom stoppen ze bij ieder pompstation zodat Pat naar zijn moeder kan bellen.

In diepe rouw

In december 1998 slaat het noodlot toe: de moeder van Pat overlijdt aan kanker. Pat raakt in een diep emotioneel dal. De band moet op dat moment van hun platenmaatschappij alweer aan de slag voor hun tweede album. Daarmee loopt voor Pat de druk te hoog op. Hij besluit zich terug te trekken in thuisstad Pennsylvania. Hij vertelt in een interview over een creatieve ingeving. "Ik ging naar bed en na een paar minuten werd ik ineens weer wakker met de tekst 'back in the atmosphere'. Het verlies van de belangrijkste persoon in mijn leven viel me erg zwaar." Hij bedenkt het volgende: wat als niemand écht de wereld verlaat, maar dat je hier blijft op een andere manier. "Het idee was: 'Ze is terug, hier in de atmosfeer.'" Hiermee is het idee voor Drops Of Jupiter (Tell Me) geboren.

'Dit is je Grammy-plaat'

Onbedoeld heeft Pat een dijk van een nummer geschreven, maar zelf is hij er onzeker over. Hij vliegt terug naar zijn label in New York om ze te vertellen dat hij nieuw materiaal heeft. De directeur van de platenmaatschappij kan zich dit moment nog goed herinneren. "Pat graaide in zijn tas en zei: 'Dit heb ik gisteren gemaakt. Ik weet niet of iemand het wel leuk gaat vinden'", vertelt hij. Als Pat het nummer opzet, is hij meteen verkocht. "Ik was helemaal in de wolken en zei dat het zijn Grammy-plaat was." Nog geen jaar later wordt deze uitspraak werkelijkheid: Train wint de Grammy voor beste rock nummer. De plaat betekent hun definitieve internationale doorbraak.

Bekijk hieronder de videoclip van Drops Of Jupiter (Tell Me):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Drops Of Jupiter (Tell Me) staat in 2020 op plek 867 in de Top 2000. Het is voor Train de enige notering dat jaar. Benieuwd hoe Trains muziek zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie