Programma

Tjitske Reidinga doet mee aan Stoptober: 'Ik stond als hippie te roken in de regen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Tjitske Reidinga doet mee aan Stoptober: 'Ik stond als hippie te roken in de regen'

Vanaf 1 oktober gaat Stoptober weer van start en ook dit jaar zullen duizenden rokers het roken proberen af te zweren. Actrice Tjitske Reidinga doet mee en Gijs belt haar daarom nog even op.

Gijs is groot voorstander van de actie Stoptober om het roken in Nederland tegen te gaan. Hij wist niet eens dat Reidinga een fanatiek roker was. "Ja ik ook niet", grapt de actrice. "Ik heb het ook heel lang ontkend, maar ik rook inderdaad en vanaf morgen niet meer. Ik heb er wel zin in."

'Er zijn zes miljoen reden om te stoppen'

Reidinga geeft in het gesprek met Gijs aan dat ze in de loop der tijd steeds meer is gaan roken. "Ik begon als parttime roker en toen stoomde ik door naar fulltime roker", vertelt ze. "Van twee sigaretjes naar op een gegeven moment vijftien of twintig sigaretten per dag." Nu Stoptober nadert is ze toch heel blij om mee te doen, want ze heeft genoeg redenen om niet meer een sigaret te pakken. "Er zijn echt zes miljoen redenen om te stoppen. Ik vind het geen goed voorbeeld. Het is hartstikke slecht. Je stinkt", aldus Reidinga.

Sneu in de regen

De actrice vertelt in Gijs 2.0 dat ze een eenzame roker is: "Ik doe het altijd waar niemand bij is. Ik doe het sowieso altijd buiten. Dan zit je heel sneu in de regen." "Roken veel actrices en acteurs?", vraagt Gijs zich af. "Ja vroeger wel, maar steeds minder. Mijn laatste productie was met allemaal jonge mensen. Niemand daarvan rookte, dus dat was best gênant. Dat ik daar dan als een oude hippie buiten stond te roken in de regen."

Gemberthee en een tandenstoker

Ondanks dat ze genoeg redenen kan bedenken om te stoppen blijft het toch moeilijk. Vooral het favoriete momentje in de avond gaat ze missen. "'s Avonds wanneer iedereen op bed ligt. Met een glasje wijn dan vind ik het wel heerlijk. Dat wordt nu met gemberthee en een tandenstoker", vertelt ze lachend. Niemand in haar omgeving rookt verder. "Dat is ook het sneue aan het verhaal", aldus Reidinga. Ze hoopt vooral dat haar omgeving lief voor haar blijft.

Het is niet de eerste keer dat Reidinga probeert te stoppen met roken. Waarom gaat Stoptober voor haar werken? Je hoort het hieronder:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie