Programma
BNNVARA

Titanic nog nooit gezien: alsof je nog nooit met de trein bent geweest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Titanic nog nooit gezien: alsof je nog nooit met de trein bent geweest

Deze week draait Titanic opnieuw in de bioscoop, want de film bestaat 25 jaar. Het liefdesverhaal van Jack en Rose zit diep in ons cultureel geheugen gegrift. Tóch zijn er mensen die deze klassieker nog nooit hebben gezien. Filmmaker Ivo van Aart en schrijver Gijs Wilbrink, makers van de podcast Nooit Gezien, bespreken in Spijkers met Koppen het fenomeen filmklassiekerschaamte.

Titanic is een ongelofelijk succes. Maar waarom eigenlijk? Want een blockbuster in de context van een enorme ramp is niet voor de hand liggend. "James Cameron wilde al heel lang een film maken over de Titanic", vertelt Ivo van Aart. "Maar hij zegt zelf dat hij het pas had toen hij bedacht: Romeo en Julia, op de Titanic." Het is de combinatie van een grote ramp en een tragisch liefdesverhaal dat veel mensen aanspreekt.

De rest is geschiedenis. De beroemde scenes worden op feestjes nog vaak genoeg besproken. Eén scene leidt zelfs al jaren tot hevige discussies. "Het is deur-gate", lacht Ivo: "Had Leonardo DiCaprio óók op die deur gepast?" Regisseur James Cameron heeft nu – 25 jaar later – dan toch maar een wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren. En wat blijkt: het had niet gepast.

Schaamte op feestjes

Dolf Jansen biecht op: hij heeft Titanic in al die jaren nog nooit gezien. Dat levert hem geen schaamte op, al is dat wel een emotie die vaak om de hoek komt kijken als je op een feestje niet mee kan praten over een filmklassieker. "Je staat dan een beetje met je goede gedrag mee te knikken", bekent Gijs Wilbrink. Vanuit dit gevoel begonnen Gijs en Ivo – samen met actrice Anna Drijver - hun podcast Nooit Gezien.

Elke aflevering bespreken ze – met elkaar en met gasten – een film die één van hen nog nooit eerder zag. Films als The Breakfast Club, Jaws, The Big Lebowski, Shrek, Ghostbusters, en Fight Club. Hoe reageren mensen als ze een klassieker dan eindelijk zien? "Het gebeurt dat iemand een film ziet en zegt: ik snap helemaal niet waarom dit een klassieker is. Deze film is tegenwoordig helemaal niet meer zo goed", geeft Ivo toe. Maar er worden ook emotionele gesprekken gevoerd over films die veel indruk maken.

Zelf hebben Gijs en Ivo nog genoeg huiswerk te doen. "Deze week moet ik voor het eerst in mijn leven Lord of the Rings gaan kijken", vertelt Gijs. Ivo voegt toe: "Hoog op mijn lijstje staat The Terminator." Dolf Jansen heeft zijn zaterdagmiddag in ieder geval vrij gemaakt om de ruim 3 uur durende ‘Titanic’ te kijken.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie