Programma

Nagelbijten: waarom doen we het en hoe kom je er vanaf?

  1. Nieuwschevron right
  2. Nagelbijten: waarom doen we het en hoe kom je er vanaf?

Elke maandagavond komen er lijfvragen aan bod in Rabbering Laat. Dit keer ondervragen Paul en Cielke gedragswetenschapper Arie Dijkstra over de beweegredenen achter nagelbijten.

Nagelbijten is iets dat we bijna allemaal wel eens doen. Gedragswetenschapper en hoogleraar gezondheidspsychologie Arie Dijkstra vertelt dat het vaak onbewust gebeurt: "Het is habitueel. Je doet het vaker en daarmee gaat het automatisch worden. Dat betekent dat je er niet goed meer over nadenkt en voor je het weer doe je het weer."

Stukje verslaving

Volgens Dijkstra zijn er meerdere beweegredenen achter nagelbijten. Er zit een stukje verslaving in, wat op een cluster van gedragingen slaat. Met nagelbijten, peuteren en krabben, dien je jezelf een bepaald gevoel toe. “Waardoor er voor andere negatieve gedachten even geen ruimte is. Het heeft dus ook een functie in de zogenaamde emotieregulatie,” aldus Dijkstra. Nagelbijten kan in dit geval ook juist slaan op een gebrek aan negatieve gevoelens. "Het kan ook door verveling komen, hoe kun je dan toch even een leuke tijd hebben? Door jezelf even iets toe te dienen."

Motivatie om te stoppen

De motivatie om te stoppen moet er volgens Dijkstra wel zijn. Het kan een lichamelijke motivatie zijn, als je vingers bijvoorbeeld tot kloofjes gekauwd zijn of je tot bloedens toe je nagels eraf bijt. Een emotionele motivatie kan ook genoeg zijn. "Mensen die dit hebben verbergen het vaak, ze liegen er vaak over en schamen zich ervoor. Dat is een potentiële motivatie om te stoppen."

Dijkstra stelt voor om een plan op stellen als de motivatie er is om te stoppen. Check zijn tips hieronder.

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie