Programma

Eric Clapton brengt rust bij The Beatles

  1. Nieuwschevron right
  2. Eric Clapton brengt rust bij The Beatles

Als George Harrison zijn goede vriend Eric Clapton uitnodigt in de studio komen The Beatles weer tot rust.

Stressvolle periode

De opnames voor The White Album (1968) zijn een stressvolle periode voor het populaire viertal. Paul, John, Ringo en George ontwikkelen onderlinge irritaties. Best logisch na een lange tijd samen in de studio. Terwijl de frustraties hoger oplopen, wil George Harrison graag een nummer toevoegen aan het album. Elke keer als hij iets aandraagt, zijn de overige drie niet zo enthousiast. Daarom besluit hij Eric Clapton te vragen om samen te werken aan een nummer.

De rust keert terug

Eric Clapton is niet meteen enthousiast. "Niemand speelt mee op een Beatles-nummer", zegt hij nog. George Harrison weet hem over te halen en niet veel later zit Clapton in de Abbey Road Studios. Spontaan verandert de sfeer. Iedereen wordt serieuzer, gedraagt zich beter en irritaties zakken naar beneden. "Het is echt interessant om te zien hoe aardig mensen zich gedragen als je een gast meeneemt," vertelt George Harrison later in de Anthology-documentaire.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet 'Beatlesque' genoeg

Terwijl de rust weer langzaam terugkeert in de studio, speelt Eric Clapton de leadgitaar. Er is alleen één ding waar hij niet tevreden over is. Zijn gitaarspel is niet 'Beatlesque' genoeg. Daar moet iets aan gebeuren. Zo gezegd, zo gedaan. Op wens van Eric wordt het gitaargeluid gedubbeld en 'While My Guitar Gently Weeps' zoals we het kennen wordt op 5 september 1968 opgenomen.

De samenwerking tussen Eric Clapton en George Harrison komt na dit nummer nog niet ten einde. Zo werken ze later bijvoorbeeld samen aan 'Badge':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie