NPO Radio 2 Top 2000

George Harrison schakelt Eric Clapton in voor The Beatles' While My Guitar Gently Weeps

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. George Harrison schakelt Eric Clapton in voor The Beatles' While My Guitar Gently Weeps

In Abbey Road Studios wordt heel wat gekibbeld als The Beatles werken aan hun nieuwe album. Maar daar komt razendsnel verandering in als George Harrison zijn goede vriend Eric Clapton uitnodigt.

De opnames voor The White Album (1968) zijn een stressvolle periode voor John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Het populaire viertal zit elkaar te veel op de lip en ontwikkelt onderlinge irritaties. Best logisch na een lange tijd samen in de studio, maar de mannen moeten zich erover heen zien te zetten.

Een bijzondere gast

Terwijl de frustraties hoger oplopen, wil George Harrison graag een nummer toevoegen aan het album. Maar elke keer als hij iets aandraagt, zijn de overige drie niet zo enthousiast. Daarom besluit hij het over een andere boeg te gooien en vraagt hij Eric Clapton samen te werken voor een nieuw nummer.

Een geweldig idee, zou je denken. Maar Eric Clapton is niet meteen enthousiast. "Niemand speelt mee op een Beatles-nummer", zegt hij nog. Harrison weet hem toch over te halen en niet veel later zit Clapton in de Abbey Road Studios. De sfeer slaat spontaan om. Iedereen wordt serieuzer, gedraagt zich beter en de irritaties zakken aanzienlijk. "Het is echt interessant om te zien hoe aardig mensen zich gedragen als je een gast meeneemt," vertelt Harrison later in de Anthology-documentaire.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet 'Beatlesque' genoeg

Terwijl de rust weer langzaam terugkeert in de studio, speelt Eric Clapton de leadgitaar. Er is alleen één ding waar hij niet tevreden over is: zijn gitaarspel is niet 'Beatlesque' genoeg. Daar moet iets aan gebeuren. Zo gezegd, zo gedaan. Op wens van Eric wordt het gitaargeluid gedubbeld en While My Guitar Gently Weeps zoals we het kennen wordt op 5 september 1968 opgenomen.

Eric Clapton en George Harrison slaan na dit nummer de handen vaker ineen. Zo werken ze later bijvoorbeeld samen aan Badge:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Beatles in de NPO Radio 2 Top 2000

Met maar liefst 28 nummers waren The Beatles in 2023 uitstekend vertegenwoordigd in de NPO Radio 2 Top 2000. While My Guitar Gently Weeps vind je terug op plek 220.

Ster advertentie
Ster advertentie