Programma
AVROTROS

Annemieke interviewt Noel Gallagher: ‘Mijn volgende drie platen zijn af’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Annemieke interviewt Noel Gallagher: ‘Mijn volgende drie platen zijn af’

Noel Gallagher brengt in juni Council Skies uit, de vierde plaat met zijn High Flying Birds. Annemieke Schollaardt sprak de Britpoplegende over dat nieuwe album, zijn muzikale voorbeelden én zijn Nederlandse tourplannen.

Waar de lockdown voor veel artiesten een zware periode is, besluit Noel Gallagher om zich tijdens de pandemie vol op het schrijven te richten. “Ik heb drie albums geschreven”, vertelt hij aan Annemieke Schollaardt. Dat eerste nieuwe album, Council Skies, verschijnt op 2 juni. “Alle nummers die ik voor de helft had geschreven, heb ik nu afgemaakt. Dus ik heb nu zoveel materiaal, dat ik al weet wat mijn volgende plaat zal zijn, en die daarna ook.”

Terug naar de gitaar

Voor Council Skies, die eerstvolgende plaat, pakte Gallagher het iets anders aan dan bij voorganger Who Built The Moon? uit 2017. Dat album maakte hij in de studio, met drummachines en keyboards, nu was hij thuis overgeleverd aan de akoestische gitaar. “Elke methode heeft zijn voordeel”, vertelt de Brit. “Maar schrijven op de gitaar heeft iets rechtstreeks. Wanneer je een nummer schrijft, hoor je meteen hoe het gaat klinken. Wanneer je in de studio aanklooit met elektronica, weet je niet echt wat er gebeurt totdat het af is.”

Die intiemere werkwijze zorgt ook voor nummers met een ander gevoel, legt Gallagher uit. “Het zijn nummers die meer reflectief zijn, zonder nostalgisch te worden. Daar hou ik niet van. Met nostalgie blijf je in het verleden hangen, en over hoe geweldig het allemaal was, en met zo’n houding groei je niet”, vertelt hij. “Maar deze plaat is wel een stuk persoonlijker dan Who Built The Moon?, die draaide om de vibe, en om coole geluiden.”

De release van Council Skies gaat ook gepaard met een enorme tour door Amerika met Garbage (“Pure economie, twee artiesten op een package tour”). Hoewel Gallagher nog geen Europese data heeft aangekondigd, wil hij wel alvast verklappen dat hij plannen heeft om naar Nederland te komen. “Absoluut. Ik weet de data niet uit mijn hoofd, maar ik kom naar jullie toe, honderd procent zeker.”

Werken met je helden

Gallagher deelde al twee voorproefjes van Council Skies, het onlangs verschenen Easy Now en het eind 2022 uitgebrachte Pretty Boy, waarop voormalig The Smiths-gitarist Johnny Marr te horen is. “Hij is een geweldige gast. Er gebeurt iets magisch wanneer hij op mijn nummers speelt, dat voelen we allebei”, vertelt Gallagher.

De songwriter ziet het als een groot privilege om de handen ineen te slaan met de muzikale helden uit zijn jeugd, zoals Marr en Paul Weller. “Ik zie het niet als een samenwerking, het zijn gewoon twee van mijn beste vrienden”, vertelt Gallagher. “Tegenwoordig betekent een samenwerking dat je een idiote popster belt om meer platen te verkopen en streams te krijgen. In die wereld bevind ik me niet.”

‘Een van mijn favoriete bands aller tijden’

Over muzikale helden gesproken: Annemieke vraagt Gallagher ook om de meest bizarre en geweldige songteksten die hij kent, en naar de muziek die hij als zestienjarige luisterde. Benieuwd naar zijn keuzes? Check de video hieronder!

Video niet beschikbaar

Annemiekes A-Lunch

Je hoort Annemiekes A-Lunch maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie