Programma

Dit is waarom je vaak uitgeput wakker wordt tijdens de coronacrisis

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je vaak uitgeput wakker wordt tijdens de coronacrisis

Urenlang slapen om vervolgens alsnog uitgeput wakker te worden. Herkenbaar? Dat zou volgens hoogleraar Stefan van der Stigchel best weleens door de coronacrisis kunnen komen.

Naast uitgeput wakker worden is ook vergeten welke dag het is, een slechte concentratie hebben en moe zijn terwijl je niks doet erg herkenbaar in deze tijd. NRC-columnist Japke-d. Bouma schreef vorige week over de bevindingen van de hoogleraar. Naar aanleiding van deze column belde Gijs met Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. Hij legt uit wat de effecten zijn van de coronacrisis op ons brein en vooral: zijn ze te voorkomen?

Van niks doen word je moe

"Een groep mensen is een stuk inactiever, omdat je niet meer hoeft te racen over de stations", vertelt hij. "Als je overdag inactief bent, ben je 's avonds moe. Stel dat je in de avond toch nog naar de sportschool gaat of gaat wandelen, dan kom je fitter terug." Hoe werkt dat in de hersenen? "Het is eigenlijk zo dat als je een inactieve dag hebt en je ook fysiek niet actief bent, je stofwisseling naar beneden gaat. Ook in je hersenen. De gebieden die betrokken zijn bij initiatief nemen en gemotiveerd zijn, staan op een lager pitje. Dan denk je: 'Laat maar'. Zin hebben in iets is een hersenfunctie. Als dat door inactiviteit afneemt, neemt ook het 'zin hebben in' en 'gemotiveerd zijn om' af." Sta op en ga wat doen dus, want dan krijg je automatisch meer energie en zin om andere dingen te gaan doen.

Goede nachtrust is essentieel

Naast in beweging blijven is ook een goede nachtrust noodzakelijk volgens Erik Scherder. Tijdens het slapen wordt je lichaam namelijk gereinigd. "Als je slaap minder diep is, dan kun je ’s ochtends wakker worden met te weinig energie." Volgens Erik slaap je minder diep door stress en zorgen, waar wij in deze tijd veel mee te maken hebben. Daardoor ontstaat dus dat uitgeputte gevoel in de ochtend. Hoe voorkom je deze problemen? Erik Scherder geeft je een aantal tips.

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag tussen 12:00 en 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: still

Ster advertentie
Ster advertentie