Programma
BNNVARA

William Rutten over Tina Turner: 'Eén van de liefste vrouwen die ik ontmoet heb'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. William Rutten over Tina Turner: 'Eén van de liefste vrouwen die ik ontmoet heb'

Fotograaf William Rutten blikte donderdagochtend bij Jan-Willem Start Op terug op zijn ontmoetingen met Tina Turner, de superster die deze week op 83-jarige leeftijd overleed. "Ze was heel fantastisch en nederig, een prachtig mens."

Woensdagavond werd bekend dat Tina Turner op 83-jarige leeftijd is overleden. Fotograaf William Rutten had de Amerikaanse zangeres meerdere keren voor zijn lens, en blikt bij Jan-Willem Start Op terug op zijn ervaringen met Turner.

"Ik zou Tina omschrijven als een van de liefste vrouwen die ik ooit heb ontmoet", vertelt Rutten. "Je bent altijd van die ego's gewend in mijn wereldje, maar deze vrouw was zo gewoon, zo lief en zo aardig. Ik denk dat ze oprecht heel dankbaar was voor wat haar is overkomen na die tijd met Ike, dat ze niet had verwacht dat ze zelf nog een grote ster zou worden."

Waar de fotograaf zich tijdens de ontmoetingen met Turner over verbaasde, was hoe geïnteresseerd de zangeres was. "Dit was een vrouw die, als ze naar Nederland kwam, alle namen van de mensen bij de platenmaatschappij kende. Dan was het 'Hi Pim', 'Hi Dirk'", vervolgt Rutten. "Dat was niet ingefluisterd, ze kende gewoon iedereen. Ze was heel fantastisch en nederig, een prachtig mens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het maakte haar niet uit'

"Het mooiste was om haar live te fotograferen, er zat zoveel expressie in", vertelt Rutten, die de houding van Turner ten opzichte van fotografen roemt. "Je hebt bijvoorbeeld ook een Beyoncé, die laat zich tijdens optredens al jarenlang niet meer fotograferen door gewone fotografen, alleen door haar eigen mensen, omdat ze bang is dat ze te veel expressie op haar gezicht heeft. Bij Tina was het een en al expressie. Soms helemaal niet op z'n mooist, maar met zoveel inleving."

Toen de musical over het leven van Turner in 2020 in première ging in Utrecht, had Rutten een kleine tentoonstelling met foto's van de zangeres. "Die foto's zijn nog naar haar gestuurd voor goedkeuring, en als je dan zag welke er allemaal doorheen kwamen, wist je: het maakte haar gewoon niet uit. Dat was Tina Turner en dat was haar expressie, het was hartstikke mooi om die beleving en die energie te zien."

Bekijk het volledige gesprek met William Rutten hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie