Programma
PowNed

Village People rekruteert discoliefhebbers met In The Navy

foto: Village People
  1. Nieuwschevron right
  2. Village People rekruteert discoliefhebbers met In The Navy

In de jaren 70 domineert disco de dansvloeren. Reis met Desiree van der Heiden terug in de tijd naar 1979 als een van de meest iconische discogroepen van het decennium, The Village People In The Navy uitbrengt.

"Village People was een idee van een Franse producer die disco voor de homogemeenschap wilde maken", vertelt Desiree in DagNacht. "Hij liet een zanger en zijn band zich verkleden als stoere Amerikaanse mannen: een agent, een cowboy, een bouwvakker, een indiaan, een matroos, en een motorrijder." De band groep wordt vernoemd naar Greenwich Village, een uitgaansbuurt in New York waar de groepsleden graag komen.

In 1978 scoort Village People al een wereldhit, waarbij iedereen met zijn armen de letters Y,M,C en A vormt. "En met hun aanstekelijke muziek maakten ze natuurlijk iedereen aan het dansen, zowel homo als hetero."

Bij de marine

Y.M.C.A. trekt niet alleen de aandacht van het uitgaanspubliek, het nummer valt ook in de smaak bij… de Amerikaanse marine. "Na Y.M.C.A. werd de groep benaderd door een woordvoerder met de vraag of zij misschien een soortgelijk liedje konden maken voor een reclame om nieuwe mariniers aan te trekken", zegt Desiree.

De groep wil daar wel aan meewerken, maar eist wel dat de marine helpt bij de opnames van de videoclip. En zo worden er een oorlogsschip en vliegtuigen beschikbaar gesteld en trommelt de marine een groot aantal mariniers op. Maar als de kranten schande spreken van het grote hoeveelheid overheidsgeld dat in de videoclip wordt gestoken, trekt de Amerikaanse marine zich uiteindelijk toch terug. "Dit schandaal gaf Village People dan wel weer heel veel publiciteit, waardoor het lied naar de top van de hitlijsten schoot", legt Desiree uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Kort na het succes van In The Navy nam het succes van de band helaas af. En dat kwam vooral door het plotselinge einde van het disco tijdperk. Sterker nog, in 1979 was er een grote anti-disco actie in Chicago waar duizenden discoplaten werden verbrand en vernield. En na die nacht werd disco dus gezien als iets dat voorbij was en konden heel veel artiesten hun glitterpakken en dansschoenen opbergen." Maar inmiddels is In The Navy uitgegroeid tot een klassieker. En het nummer wordt later veel gebruikt in tv-shows zoals The Muppet Show en The Simpsons.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De hele disco-les van Desiree hoor je hier:

Disco Donderdag: In The Navy van The Village People

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie