Programma

Het ontstaan van 'Come As You Are' van Nirvana

  1. Nieuwschevron right
  2. Het ontstaan van 'Come As You Are' van Nirvana

Op de 25e sterfdag van Nirvana-leadzanger en gitarist Kurt Cobain besteden we extra aandacht aan de klassieker 'Come As You Are'.

Kinderliedje

Het is 2 maart 1992 wanneer Nirvana 'Come As You Are' op single uitbrengt. Het nummer, afkomstig van het album Nevermind, wordt in mei 1991 door de alternatieve rockband opgenomen. “Muzikaal wilden we dat het bijna als een kinderliedje zou klinken. We vertelden mensen dat het zo simpel mogelijk bedoeld was", vertelt Nirvana-drummer Dave Grohl in een interview met VH1. "Kurts focus was bij de melodie. Hij zei altijd dat muziek eerst kwam en de tekst als tweede."

Gitaarriff van Killing Joke?

Cobain neemt daarom voor het nummer ook eerst zijn gitaarsolo op. Binnen twee takes staat het op de track. Het is één van de langste gitaarsolo’s van de frontman. Cobain gebruikt tijdens de opnames een pedaaleffect voor zijn gitaar dat zorgt voor het zogenaamde 'trippy, psychedelic, watery effect'. Hetzelfde effect is ook te horen in Nirvana’s hit ‘Smells Like Teen Spirit’. Kurt Cobain is aanvankelijk terughoudend om 'Come As You Are' als single uit te brengen, omdat hij zich ervan bewust is dat de gitaarriff uit 'Come As You Are' sprekend lijkt op die van 'Eighties' van de Britse rockband Killing Joke en van 'Life Goes On' van The Damned.

Luister hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'I don't have a gun'

Cobain neemt de zangpartij drie keer op, waarvan de eerste op het origineel belandt. Producer Butch Vig vraagt daarna aan de leadzanger om alles in de tweede stem in te zingen. Tijdens die opnames zingt Cobain per ongeluk de zin 'I don't have a gun' te vroeg. Ondanks de fout, besluit Nirvana om het in de definitieve versie te laten. Er wordt gespeculeerd dat de zin verwijst naar een gebeurtenis uit Cobains jeugd. Zijn moeder zou namelijk vroeger de geweren van zijn stiefvader in de rivier hebben gegooid. De jonge muzikant weet er een aantal op te vissen en verkoopt ze. Van het opgebrachte geld koopt hij een nieuwe gitaar. Maar wat Cobain écht met de tekst bedoelt is voor iedereen een raadsel. Zelf zegt hij het nummer te hebben geschreven over de verwachtingen van mensen en hoe ze zichzelf zouden moeten gedragen.

Toeval of niet

Ook de inspiratie voor titel van ‘Come As You Are’ zou afkomstig zijn uit een gebeurtenis in Cobains jeugd. Schrijver en Nirvana-expert Charles R. Cross zou dit ontdekt hebben. Na een ruzie met zijn moeder loopt de zeventienjarige Cobain weg van huis. Ongeveer vier maanden lang slaapt hij in gebouwen rondom zijn geboortestad Aberdeen. Zo ook een hotel met de slogan 'Come As You Are'. "Of Kurt het ook direct heeft opgevat of dat het misschien in zijn onderbewustzijn is blijven hangen, totdat hij het nummer schrijft, is onbekend", vertelt Cross. "Maar het is een fascinerende wending, en misschien wel een antwoord op het ontstaan van de titel van één van Nirvana's grootste hits." In Aberdeen in Washington staat sinds 2005 ook een bord langs de weg als eerbetoon aan Kurt Cobain met de tekst "Welcome to Aberdeen. Come As You Are".

Luister hier naar 'Come As You Are' live op Reading in 1992:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2018 staat Nirvana met 'Come As You Are' op nummer 136 in de Top 2000.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie