Programma

'Alive' is volgens Eddie Vedder bedoeld als vloek

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alive' is volgens Eddie Vedder bedoeld als vloek

Pearl Jam brengt ‘Alive’ uit als eerste single van hun debuutalbum Ten. Het nummer is ontstaan uit een instrumentale demo en was volgens frontman Eddie Vedder in eerste instantie bedoeld als vloek.

Gelijk aan het ontstaan van ‘Alive’, ontstaat ook Pearl Jam. De muziek voor ‘Alive’ wordt in 1990 geschreven door gitarist Stone Gossard, die dan nog lid is van Mother Love Bone. Zanger van de band Andrew Wood overlijdt in maart 1990 aan een overdosis heroïne. Samen met bandlid Jeff Ament en Mike McCready start Gossard een nieuwe band: Mookie Blaylock, vernoemd naar een basketballer van Atlanta Hawks met rugnummer 10 (Ten).

‘Dollar Short’

Een zanger ontbreekt dus nog. Maar die hopen de muzikanten uit Seattle te vinden met het rondsturen van een demo van 'Dollar Short', welke later de basis van 'Alive' vormt. Eddie Vedder krijgt de tape via via in handen en schrijft een songtekst voor de track. De band is onder de indruk en besluit unaniem dat Vedder de nieuwe zanger wordt. Vedder schreef niet alleen teksten voor ‘Alive’, maar maakte er een trilogie van met nog twee andere nummers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

‘Mamma-Son’

En die trilogie is ‘Mamma-Son’, of ook wel ‘Mamasan’ genoemd. Het eerste deel, ‘Alive’, gaat over een jonge man die ontdekt dat zijn vader eigenlijk zijn stiefvader is. Zijn biologische vader is al jaren eerder overleden. Het tweede deel ‘Once’ is het vervolg waarin de jongen gek wordt en mensen vermoordt. Het laatste deel ‘Footsteps’ tekent het einde van het verhaal, waarin de jongen in zijn cel wacht op zijn executie.

Pearl Jam speelt de volledige trilogie tijdens een concert in Zürich, Zwitserland op 18 juni 1992. Eddie kondigt de nummers met de volgende woorden aan: "Ik wil niemands interpretaties verpesten, maar het gaat over incest, moord en al dat soort dingen. En als je het je inbeeldt, kun je zien dat het derde nummer plaatsvindt in een gevangeniscel. Dit is onze eigen soort mini-opera."

De vloek van 'Alive'

De tekst van 'Alive' is deels persoonlijk, de andere helft komt voort uit de levendige fantasie van Eddie Vedder. Het autobiografische deel gaat over Vedders moeder, die hem in zijn pubertijd vertelt dat zijn biologische vader is overleden en dat de man waarvan hij denkt dat het zijn vader is in werkelijkheid zijn stiefvader is. Het deel dat Vedder erbij verzint, is de incestueuze relatie die de moeder met de ik-persoon heeft.

In een aflevering van VH1’s Storytellers vertelt Eddie over het nummer: "De tekst 'I'm still alive' is bedoeld als vloek." Eddie zong de tekst deels over zichzelf en vertelt dat hij zichzelf toentertijd nog niet goed kende. Hij ging dan ook met dit verlies om alsof het een vloek was. "Jij vertelt me dit geheim, maar ik moet er mee leren omgaan." Fans zagen het nummer echter juist als kreet van leven. "Het publiek heeft de betekenis veranderd, zij hebben de vloek opgeheven", reageert Vedder hierop.

Pearl Jam staat in 2019 maar liefst zeven keer in de Top 2000. ‘Black’ is het hoogst genoteerde nummer van de band op positie 7, ‘Alive’ haalt nummer 56.

VOLG DE TOP 2000

Je volgt de NPO Radio 2 Top 2000 van 25 t/m 31 december op radio, tv en online. We hebben alle kanalen voor je in een handig overzicht gezet zodat je niets hoeft te missen. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie