NPO Radio 2 Top 2000

Stromaes Formidable is een gevecht tegen eenzaamheid

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Stromaes Formidable is een gevecht tegen eenzaamheid

In 2013 brengt Stromae het nummer Formidable uit: een nummer dat met verhalende praatzang en intense emotie een duidelijke boodschap brengt.

Formidable

Formidable is een nummer met een aangrijpend voelbare toon die zonder het begrijpen van één Frans woord mensen raakt. Met verhalende praatzang en intense emotie brengt de Belgisch-Rwandese zanger een duidelijke boodschap. In een interview met NPR vertelt Stromae wat de kern is van het nummer: "Het gaat niet over dronken zijn, niet over agressiviteit, maar over eenzaamheid.”

Sociaal experiment

De emotie eenzaamheid komt sterk naar voren in de videoclip. Hij beeldt een dronken persoon uit die met de tekst van Formidable vertelt over waar hij mee zit. “Ik doe alsof ik dronken ben, maar ik wil dat je als toeschouwer door verschillende fases gaat: vreugde, empathie en onwetendheid”, aldus Stromae. In zijn videoclip schreeuwt hij de songtekst van Formidable tegen mensen op het tramstation. Alle emoties die hij wil uitlokken zie je terugkomen in de video. Er zijn mensen die hem toelachen, mensen die hem helpen, maar ook mensen die hem compleet negeren. Het idee achter de video is een sociaal experiment, met als doel mensen te laten beseffen dat we elkaar moeten helpen wanneer het wat slechter gaat. “Ik doe een beetje raar, maar dat betekent dat ik mens ben en dat jij me moet helpen. Iedereen begrijpt het wanneer iemand alleen is en diegene hulp nodig heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deel 2

Deze clip doet hij nog eens dunnetjes over in Montréal. De zanger reist af naar de Canadese stad voor een mini-concert en pakt voor het gemak de metro naar het optreden. Hier doet hij zijn dronken toneelstuk nogmaals, waar de metroreizigers overduidelijk van onder de indruk zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stromae in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Stromae 5 keer in de lijst der lijsten. Zijn hoogste notering is L'enfer op plek 249. Formidable staat op 255. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie