Programma

Stromae vecht tegen eenzaamheid in 'Formidable'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stromae vecht tegen eenzaamheid in 'Formidable'

Op 12 maart is de Belgische singer-songwriter Stromae jarig! Vanwege zijn 35e verjaardag kijken we naar het verhaal achter zijn hoogste notering in de Top 2000: ‘Formidable’.

'Formidable'

Veel mensen vallen massaal voor Stromae wanneer ze ‘Formidable’ horen. Het is een lied met een aangrijpend voelbare toon die zonder het begrijpen van één Frans woord mensen raakt. Je valt voor Stromae’s verhalende praatzang en intense emotie. In een interview vertelt Stromae wat de kern is van het nummer: ‘‘Het gaat niet over dronken zijn, niet over agressiviteit, maar over eenzaamheid.”

Vertaald naar dans

De emotie eenzaamheid komt sterk naar voren in de videoclip. Hier beeld hij een dronken persoon uit die met ‘Formidable’ vertelt over waar hij mee zit. “Ik doe alsof ik dronken ben, maar ik wil dat je als toeschouwer door verschillende fases gaat: vreugde, empathie en onwetendheid”, aldus Stromae. In zijn videoclip schreeuwt hij de songtekst van ‘Formidable’ tegen mensen op het tramstation. Al de emoties die hij wil uitlokken zie je terugkomen in de video. Er zijn mensen die hem toelachen, mensen die hem helpen, maar ook mensen die hem compleet negeren. Het idee achter de video is een sociaal experiment met als doel mensen te laten beseffen dat we elkaar moeten helpen wanneer het wat slechter gaat. Stromae zegt: “Ik doe een beetje raar maar dat betekent dat ik mens ben en dat jij me moet helpen. Iedereen begrijpt het wanneer iemand alleen is en diegene hulp nodig heeft.”

Kijk de videoclip van ‘Formidable’ hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

LIVE

Tijdens live-shows weet Stromae dezelfde emoties over te brengen als in de videoclip. Tijdens zijn Racine Carrée Tour mocht ook Nederland genieten van zijn performance. In de Heineken Music Hall liet hij op 2 april 2014 onderstaande live-uitvoering van 'Formidable' zien. Zijn tour was vernoemd naar het gelijknamige album Racine Carrée, die onder andere de nummers 'Formidable', 'Tous Les Mêmes’, en 'Papaoutai' bevat.

Check hier het live-optreden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stromae heeft vier noteringen in de Top 2000. ‘Formidable’ op nummer 234, ‘Papaoutai’ op nummer 536, ‘Alors On Danse’ op nummer 1065 en ‘Tous Les Mêmes’ op nummer 1636.

Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie