Programma

'Free Bird' van Lynyrd Skynyrd te emotioneel om live te zingen

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Free Bird' van Lynyrd Skynyrd te emotioneel om live te zingen

Lynyrd Skynyrd eindigt iedere show traditiegetrouw met de hit 'Free Bird'. Vandaag kijken we naar het verhaal achter hun hoogste notering in de Top 2000.

Het schrijven van ‘Free Bird’ gaat niet bepaald van een leien dakje. Allen Collins, gitarist, heeft de akkoorden voor het nummer al twee jaar klaarliggen maar het lukte Ronnie maar niet om een passende tekst te bedenken. Gitarist Gary Rossington vertelt in een interview met tijdschrift Guitar World Acoustic: “Allen had alle akkoorden voor het nummer al in vroege stadia, maar Ronnie kon maar geen tekst bedenken. Hij bleef volhouden dat er teveel akkoorden waren. Tot we op een dag aan het repeteren waren en Allen de akkoorden wederom aan het spelen was. Tijdens het luisteren zegt Ronnie plots: "Ik heb het!". Binnen slechts drie of vier minuten schreef hij alle tekst op papier.”

Break-up

Het nummer komt uiteindelijk uit in 1973 en wordt geproduceerd door Al Kooper, die de band een jaar eerder ontdekt tijdens een show in Atlanta. Kooper produceerde later ook hitsingle 'Sweet Home Alabama'. 'Free Bird' gaat over een break-up, waarbij de hoofdpersoon degene is die een punt achter de relatie zet. De man legt in het nummer uit waarom hij niet klaar is voor een relatie en verklaart zijn angsten om te settelen. De openingszin 'Als ik hier morgen weg ga, zou je me dan nog herinneren?' is geïnspireerd op de Kathy, de vriendin van gitarist Allen Collin. Zij stelt hem deze vraag tijdens een ruzie.

'Free Bird, play Free Bird!'

In 1976 vroeg leadzanger Ronnie tijdens een show aan het publiek welk liedje ze willen horen. Het antwoord is duidelijk, de mensen willen 'Free Bird'. Sindsdien is het standaard voor toeschouwers om tijdens de pauzes tussen nummers door keihard "Free Bird" te roepen. Het publiek gaat niet weg voor het nummer is gespeeld. Zelfs bij concerten van Metallica en tijdens Nirvana's beroemde Unplugged-sessie wordt het geroepen. Het nummer duurt live meer dan tien minuten en is vijftig jaar na release nog steeds de vaste afsluiter bij concerten. Na de vliegtuigcrash in 1977, waarbij Ronnie, zangeres Cassie en gitarist Steve Gaines om het leven komen, speelde de band het nummer tot 1989 enkel instrumenteel. Er stond dan een microfoon in het midden van het podium waarop een lichtbaken werd geschenen. De band speelde enkel de instrumentale stukken, omdat het voor Johnny, de broer van Ronnie, te emotioneel is om het nummer live te zingen. In 1989 zong Johnny het nummer voor het eerst mee.

Bekijk hieronder een live versie van 'Free Bird' uit 1977:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

'Free Bird' komt in 2019 binnen op plek 376 van de Top 2000. Hun andere notering 'Sweet Home Alabama' behaalt plek 409.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie