Programma

Matijn wil dat gehandicapten meedoen in de media

  1. Nieuwschevron right
  2. Matijn wil dat gehandicapten meedoen in de media

Onze nieuwslezer Matijn Nijhuis wil dat gehandicapten meedoen in de media. Dit schrijft hij in een bericht op Facebook. Wouter van der Goes praat met Matijn over zijn oproep.

Inbox ontploft

'Ik ontdek net dit: één op de tien Nederlanders heeft een lichamelijke handicap. En ik zie ze nooit. Wel in het echt, maar niet in de media. Daar bestaan we niet', schrijft Matijn. Het is het begin van een kort betoog over het gebrek aan mensen met een handicap op radio en televisie. De inbox van Nijhuis ontploft na het plaatsen van het bericht. Hij krijgt veel reacties van mensen die hun handicap als belemmering ervaren bij het vinden van een baan in de media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Niets te zoeken in de media'

Matijn is werkzaam als nieuwslezer en vlogger, maar dat is voor hem niet vanzelfsprekend. Nijhuis wordt geboren met cerebrale parese, een hersenverlamming die ervoor zorgt dat de rechterkant van zijn lichaam spastisch is. Hij denkt daardoor lange tijd dat hij niets te zoeken heeft in de media: 'Ik presenteerde zelf tien jaar lang het nieuws bij TV Oost. Met een speciale huidkleurige spalk om, zodat mensen m'n spastische handje niet zouden zien', schrijft hij. Inmiddels is hij zekerder van zijn zaak: 'Ik heb ooit bedongen dat de NOS geen gehandicaptensubsidie voor me aanvroeg. Omdat ik gewoon heb gesolliciteerd en ben aangenomen omdat ik goed ben, niet omdat ik raar beweeg.'

TV en radio als afspiegeling

Wouter wil de oproep van zijn vaste nieuwslezer in Wout2Day vandaag niet onbesproken laten. Hij is vooral benieuwd waar het volgens Nijhuis aan ligt dat er zo weinig gehandicapten in de media werken. "Iemand zei een keer: 'ik kan niet in de media werken want ik heb een handicap'. Toen dacht ik: 'waarom?!'." Toen hij zelf ging nadenken kon Matijn eigenlijk ook niet zo veel collega's met een handicap opnoemen. Dat is een probleem, vindt de nieuwslezer: "Als jij jezelf niet op tv ziet dan denk je: 'dat is niks voor mij'. Ik vind dat tv en radio een beetje afspiegeling moeten zijn."

Mond opentrekken en een meldpunt

Matijn zit niet te wachten op een quota of iets dat daar op lijkt. Hij vindt dat mensen met een beperking zelf actie moeten ondernemen: "Ze moeten gewoon hun mond opentrekken en denken: 'ik kan het wel!'. Het is hem niet alleen te doen om presentatoren of journalisten, maar ook om hoe gehandicapten over het algemeen op tv of radio komen. Hij wil dat ze niet alleen maar aan het woord komen als er een rolstoelbus kapot is of als ze zielig zijn. "Ik wil gewoon iemand die iets vertelt over wetenschap, maar die dan toevallig in een rolstoel zit."

Een aantal belangenverenigingen overweegt naar aanleiding van het bericht om een meldpunt op te zetten. Mensen kunnen hun verhaal of klacht kwijt onder het bericht van Nijhuis. Hij brengt deze reacties dan over op de verenigingen: "Dan gaan zij proberen om die mensen te mobiliseren."

Beluister het hele gesprek tussen Wouter en Matijn hier terug:

Wout2Day
DJ: Wouter van der Goes
Ma t/m Vrij: 18.00 tot 20.00u

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie