Naar homepage
Programma

Zoektocht naar nieuwe muziek op Noorderslag

  1. Nieuwschevron right
  2. Zoektocht naar nieuwe muziek op Noorderslag

Het muziekjaar gaat traditioneel pas half januari van start, want dan vinden in Groningen de showcasefestivals Eurosonic en Noorderslag plaats!

Als je een idee wil krijgen van welke Nederlandse bands en artiesten je het komende jaar veel gaat horen op de radio en op popfestivals, dan is Noorderslag in Groningen dé plek om ze te ontdekken. Dit zijn vijf acts uit de line-up van Noorderslag die absoluut de moeite waard zijn om te beluisteren:

Pink Oculus

Als je houdt van hiphop, dan word je met het bomvolle programma van Noorderslag gedwongen om keuzes te maken. Zo staat het flamboyante collectief Fata Boom (dat je een beetje kunt vergelijken met Die Antwoord) pal tegenover zangeres Pink Oculus. Achter Pink Oculus gaat de Rotterdamse Esperanza Denswil schuil, die sinds haar eerdere optreden op Noorderslag royaal de tijd heeft genomen haar liedjes te perfectioneren. Een opvallende verschijning met een dijk van een stem en de ambitie om Beyoncé naar de kroon te steken - of in elk geval tot de hofhouding van de R&B en hiphop te behoren.

Parels van de Jordaan

Naast opkomende acts, vinden we op Noorderslag ook gevestigde namen, zoals dit jaar Jett Rebel, The Kik, Ronnie Flex en... Willeke Alberti? Ja zeker, de grand dame van het Nederlandse lied is de grote ster van het project Parels van de Jordaan. Het idee achter Parels van de Jordaan (met ook bijdrages van Tijs Boontjes en Roxeanne Hazes) is om oude Amsterdamse smartlappen onder de aandacht te brengen. Niet door ze onnodig hip en eigentijds te maken: Nee, de liedjes worden op authentieke wijze vertolkt met een accordeon en een in klederdracht gehuld zangkoor.

Foto: Ben Houdijk

Rondé

Het is alweer twee jaar geleden dat Rondé een hitje scoorde met de debuutsingle 'Run'. Niks lijkt een grote doorbraak in de weg te staan, tot de band al zijn optredens moet staken omdat zangeres Rikki Borgelt stemproblemen heeft. De groep maakt in Berlijn het titelloze debuutalbum met Kensington-producer Niels Zuiderhoek, dat vorige week is verschenen. Dat er duidelijk een zware last op de schouders van de jonge muzikanten rust, blijkt uit hun gespannen blikken ten overstaan van een uitpuilende zaal op Noorderslag. Één ding is zeker: Rondé grossiert in de potentiële radiohits!

Michelle David & The Gospel Sessions

De beste vocalist op Noorderslag? Dat is een gewetensvraag, al staat de Amerikaanse zangeres Michelle David beslist in de top 3. Net als Parels in de Jordaan laat Michelle David (vrijwel) alleen oude nummers horen, alleen nu geen levensliederen van Hollandse bodem, maar godsvrezende gospelsongs uit de VS. Nummers als 'Carry On', 'Soldier' en 'My Praise' worden met verve en vooral met veel vreugde gebracht door de zangeres en haar band, met onder meer Ruben Hein in de gelederen. Er is een gastbijdrage van Tim Knol, die zichtbaar eerbied heeft voor Michelle David zelf. Geheel terecht.

Foto: Ben Houdijk

De Nachtdienst

Liefhebbers van soul, jazz, hiphop, R&B en aanverwante stijlen kunnen dit jaar hun geluk niet op tijdens Noorderslag. Niet alleen zijn de genres meer dan ooit goed vertegenwoordigd op in Groningen, maar themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz heeft zelfs zijn eigen zaal, gehost door Andrew Makkinga. Één van de hoogtepunten in deze zaal is De Nachtdienst, dat op sublieme wijze jazz en rap weet te combineren. Vergelijkingen met The Roots, A Tribe Called Quest, Common en Kendrick Lamar liggen voor de hand, hoewel De Nachtdienst zijn eigen draai geeft aan het subgenre jazzrap.

Ster advertentie
Ster advertentie