Programma
KRO-NCRV

Hoe een onschuldig verjaardagsfeestje uitliep op Project X

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een onschuldig verjaardagsfeestje uitliep op Project X

Het is alweer tien jaar geleden dat Nederland in de ban was van Project X. Op 21 september 2012 leidde een uit de hand gelopen Facebookevenement tot rellen in het Groningse Haren. Wouter Holsappel en Thijs Faber vertellen tijdens de uitzending van Wout2day over hun podcast Er Is Geen Feestje.

Wat een normaal verjaardagsfeestje had moeten zijn, groeide uit tot een uit de hand gelopen evenement. Het begon allemaal toen een meisje van zestien een openbare uitnodiging voor haar verjaardagsfeestje naar haar vrienden stuurde. Al snel ontstond een sneeuwbaleffect en kwamen daar duizenden mensen bij. Het groeide op Facebook uit tot een enorme hype. Tienduizenden mensen gaven aan aanwezig te zullen zijn op het evenement genaamd Project X.

Rellen en geweld

Op de avond van het feest werd Haren overspoeld door feestgangers. Waar Project X gemoedelijk begon, liep het uit op ingegooide ruiten, geplunderde supermarkten en geweld tegen politie. Wouter en Thijs leggen tijdens de uitzending uit aan Wouter van der Goes hoe het zo heeft kunnen escaleren.

Benieuwd naar het hele fragment? Bekijk het hieronder.

Wout2day

Van maandag tot en met donderdag hoor je Wout2day van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2. Met de lekkerste muziek om je avond mee te beginnen, een samenvatting van de dag en het nieuws van de avond.

Ster advertentie
Ster advertentie