Programma

I Heard It Through The Grapevine van Marvin Gaye bestaat 55 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. I Heard It Through The Grapevine van Marvin Gaye bestaat 55 jaar

"I'm just about to lose my mind." 55 jaar geleden brengt Marvin Gaye zijn versie van I Heard It Through The Grapevine uit. Hoog tijd om stil te staan bij deze soulvolle klassieker.

I Heard It Through The Grapevine heeft eigenlijk alles in zich wat kenmerkend is voor een klassieke Motown-song. Een clean gitaargeluid, de blikken drums, de blazers en strijkers op de achtergrond en de altijd aanwezige tamboerijn.

Via via

Marvin Gaye staat zelf niet met een pen en papier klaar om het nummer te schrijven, want dit regelen songwriters Norman Whitfield en Barrett Strong.

I Heard It Through The Grapevine gaat over de gevoelens van een man die hoort dat zijn vriendin is vreemdgegaan. Hij hoort het niet direct van haar, maar via via, oftewel 'through the grapevine'. Songwriter Barrett Strong komt op het idee voor het nummer wanneer hij wandelt over de Michigan Avenue in Chicago en veel mensen "I heard it through the grapevine" hoort zeggen. "Ik zat aan een piano en bedacht de baslijn", vertelt hij later. Samen met de hulp van Whitfield weet hij het nummer te voltooien. Het zou de eerste samenwerking zijn tussen de songwriters.

Een beetje hulp

Het nummer wordt eerder opgenomen door The Miracles in 1966 en Gladys Knight & the Pips in 1967. 1 jaar later kruipt Gaye ook achter de microfoon om zijn versie van het nummer op te nemen. Whitfield laat Gaye iets hoger zingen dan zijn normale bereik. Gaye legt later aan NME uit: "Hij gaf mij richting. Als ik het zelf had gedaan, zou ik het helemaal niet zo hebben gezongen. Maar ik zie dat er veel voordelen zijn in het zingen van materiaal van anderen en luisteren naar aanwijzingen. Het interpreteren is een belangrijke taak, want als mensen niet kunnen uitdrukken wat er in hun ziel zit en een muzikant dat wel kan... dan vind ik dat heel waardevol."

Luister hieronder naar de versie van Marvin Gaye:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ben jij helemaal in de soul-stemming dankzij Marvin Gaye's I Heard It Through The Grapevine? Check dan de gratis app van NPO Soul & Jazz waar je 24 uur per dag non-stop luisteren naar beste en meest relaxte soul, jazz, disco en funk. Van Aretha Franklin tot Anderson Paak en van Chic tot Ruben Hein: ze komen allemaal voorbij!

NPO Radio 2 Soul Night

Natuurlijk kun je ook iedere zaterdagavond en -nacht met de voetjes van de vloer met de radiouitzendingen van de NPO Radio 2 Soul Night. Vanaf 18:00 uur barst het weekend écht los en nemen achtereenvolgens Corné Klijn, Shay Kreuger, Frank van ’t Hof, Wouter van der Goes en Andrew Makkinga plaats achter de microfoon met een goed gevulde platenkoffer. Luister online, via de NPO Radio 2-app of gewoon lekker via je radiotoestel.

Ster advertentie
Ster advertentie