Programma
BNNVARA

Bart ontpopt zich tot een ware vlinderexpert: 'De Atlasvlinder kan niet eten en leeft een week'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart ontpopt zich tot een ware vlinderexpert: 'De Atlasvlinder kan niet eten en leeft een week'

Hij heeft ruim 200.000 volgers op Instagram, een succesvol YouTubekanaal, en een eigen fotoboek. We hebben het hier niet over een grote mode- of beauty influencer, maar over vlinderexpert Bart Coppens. Hij reist van Brazilië tot Oeganda om de meest zeldzame vlinders te bekijken, maar kweekt ook tientallen soorten in zijn eigen huis. In Spijkers met Koppen vertelt hij waar zijn fascinatie voor deze nachtvlinders vandaan komt.

"Het gaat voor mij niet puur over vlinders, maar ook over biodiversiteit in het algemeen", begint Bart Coppens. "Maar er zijn te veel insecten op de wereld om daar alles van te weten." Dus focust Bart zich op vlinders. En het liefst zelfs nachtvlinders. De meeste mensen kennen de dagpauwoog, maar daar houdt het wel zo’n beetje op. Maar juist de nachtvlinders zijn in de meerderheid: van de 215.000 soorten vlinders zijn 200.000 nachtvlinders.

De gedachte dat nachtvlinders alleen 's nachts actief zijn, blijkt niet helemaal te kloppen. "Het is een beetje misleidend", legt Bart uit. "Een walvis is ook geen vis." Bart heeft zich als autodidact ontpopt tot een ware entomoloog. Hij kweekt zelf vlinders om hun levenscyclus te bestuderen. Maar daarbij geldt de waarschuwing: Don’t Try This At Home. "Dan zijn het dieren in gevangenschap, daar heeft de natuur niks aan. Als je iets wil doen aan je leefomgeving gaat het vooral om planten."

Levensduur van een week

En Bart zit vandaag niet alleen aan tafel bij Spijkers met Koppen. Het hele gesprek zit er een vlinder rustig op zijn hand. "Het is een atlasvlinder uit de Filipijnen. Een van de grootste soorten vlinders ter wereld." En dat deze vlinder bij dit gesprek aanwezig is, is voor de vlinder zelf ook een unieke gebeurtenis. "Hij kan niet eten, want hij heeft geen mond. Dus hij leeft maar een week." Uitgerekend vandaag kwam deze atlasvlinder uit zijn cocon gekropen. Precies op tijd om aan te schuiven bij Spijkers met Koppen.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie