Programma

Het verhaal achter 'Theme From Harry's Game' van Clannad

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Theme From Harry's Game' van Clannad

Moya en Ciarán Brennan van de Ierse band Clannad vertellen in deze Top 2000 a gogo over het nummer ‘Theme from Harry’s Game’.

Koppig-Gaelisch

Pol, Ciarán en Moya Brennan beginnen als achtergrondkoortje in de familieband van hun vader. In 1970 voegen de drie Brennan kinderen zich bij hun ooms en vormen samen de Ierse band Clannad, wat familie betekent. Ze maken alleen maar liedjes in Gaelisch, een Keltisch-Schotse taal. "Iedereen vond het gek dat we in de Gaelische taal zongen, toch hebben we koppig zes Gaelische albums gemaakt," aldus zangeres Moya. Pas toen ‘Theme From Harry’s Game’ uitkwam krijgen ze erkenning voor de Gaelische muziek die ze maken.

Harry's Game

Het nummer ‘Theme From Harry’s Game’ is geschreven voor de Britse mini-serie Harry’s Game. “Harry’s Game gaat over het Noorden", aldus Ciarán. Hij verwijst hier naar het conflict in Noord-Ierland rond 1960. Dit conflict is de strijd tussen de unionisten en nationalisten, over waar Noord-Ierland bij moet horen. Het conflict komt terug in het lied door het gebruik van oude West-Ierse Gaelische gezegdes als onderdeel van de songtekst. Deze Gealisch-talige songteksten zijn een probleem voor Britse radiozenders geweest. 'Theme From Harry's Game' is het eerste en enige Gaelische nummer wat ooit in de Britse hitlijsten heeft gestaan én één dag verbannen werd van de Britse radiozenders.

Kijk hier de Top 2000 a gogo voor meer details en om te zien waarom het nummer precies verbannen werd:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

‘Theme From Harry’s Game’ kwam uit in 1982 en staat op het album Magical Ring. Clannad staat met twee noteringen in de Top 2000. ‘Theme From Harry’s Game’ staat op nummer 1416 en ‘In A Lifetime’ staat op nummer 1118.

Foto omslag: YouTube screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie