Programma

Ligt ammoniumnitraat ook in Nederland opgeslagen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Ligt ammoniumnitraat ook in Nederland opgeslagen?

Op dinsdag vond in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet een grote explosie plaats. Hoe kon dit gebeuren? Paul belt in De Wild in de Middag met explosievenexpert Ad van Riel.

27000 ton van de chemische stof ammoniumnitraat lag opgeslagen in een graanloods in Beiroet. Explosievenexpert Ad van Riel vertelt over de beelden: “Je ziet het verkeer nog rijden, dus de autoriteiten denken nog aan een heftige brand en dat ze het lokaal proberen op te lossen. In de brand zie je een heleboel explosies. Je ziet van alles gebeuren en vervolgens zie je dat het punt van detonatie, een explosie snelheid boven de 3000 meter per seconde, wordt bereikt. Dan wordt het een massa-explosie", legt Van Riel uit.

'Gelijk aan een kleine atoombom'

Op de beelden van de explosie is ook een paddenstoelwolk te zien. "2700 ton aan ammoniumnitraat is zeker gelijk aan een kleine atoombom. Er is geen radiatie en straling, maar de effecten naar de omgeving zijn net zo destrastreus", vertelt de expert. Wat is ammoniumnitraat? "Het is een basisstof voor een kunstmest", legt Van Riel uit. "Nitraten zijn vaak de basis voor een explosieve stof. Het wordt heel veel gebruikt in de open mijnbouw als explosieve stof. Er worden nog een paar toevoegingen aan gedaan en dan wordt het als explosieve stof gebruikt."

6000/7000 meter per seconde

"Is het meteen gevaarlijk?", vraagt Paul zich af. “Ja, als je niet goed met het goedje omgaat dan is het gevaarlijk. Je moet wel heel veel energie stoppen in amoniumnitraat om het aan de gang te krijgen", legt Van Riel uit. "Je ziet met die brand dat het de katalysator is. Dat warmt op en de ontleding van de stof gaat steeds sneller en als het boven de 3000 meter per seconde komt dan noemen we het een detornatie. En in dit geval zit de snelheid rond de 6000/7000 meter per seconde."

Ammoniumnitraat in Nederland

Ligt ammoniumnitraat ook in Nederland opgeslagen? "Nou we hebben zeker ammoniumnitraat en we hebben kunstmest opgeslagen", vertelt Van Riel. "Alleen in Europa en in Amerika hebben we het van een andere chemische samenstelling gemaakt waardoor het minder snel explosief kan zijn. Dat heeft alles te maken met dat terroristische organisaties in het verleden hebben gebruikt voor aanslagen. Toen hebben ze in Europa en Amerika besloten dat ammoniumnitraat niet meer in de pure vorm gebruikt mag worden als kunstmest."

Luister hieronder naar het hele fragment:

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort De Wild in de Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie