Programma

Skateboarden op de Spelen: 'We gaan gewoon lekker skaten en ons best doen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Skateboarden op de Spelen: 'We gaan gewoon lekker skaten en ons best doen'

Skateboarden een sport voor jongens? Nee, dat is in 2021 allang niet meer zo. Juist de vrouwen doen het heel goed, maar liefst drie vrouwen vertegenwoordigen ons op de Olympische Spelen in Tokio dit jaar. In Spijkers met Koppen vertellen skaters Candy Jacobs en Keet Oldenbeuving over de weg naar de Spelen.

Voor het eerst is skateboarden een officiële Olympische sport tijdens de Spelen van aankomende zomer. Van de twintig vrouwelijke skateboarders die het in Tokio tegen elkaar op gaan nemen, komen er drie uit Nederland. "Een ongelooflijk percentage", merkt Dolf terecht op.

Geen rivaliteit

Roos Zwetsloot, Candy Jacobs en Keet Oldenbeuving gaan samen naar Tokio. In Spijkers met Koppen vertellen Candy en Keet dat er geen sprake is van onderlinge rivaliteit tussen de skaters. "Candy is echt een legend", aldus de 16-jarige Keet . De twee skaten dan ook al heel lang samen, al acht jaar.

Meer meiden op de skatebaan

Met haar dertig jaar komt Candy uit een andere skategeneratie dan haar rivalen. Candy begon zevetien jaar geleden met skaten: "Ik skate langer dan dat Keet bestaat. Het was echt een mannenwereld. Het prijzengeld was niet gelijk, er waren geen gelijke kansen, geen gelijke sponsorships."

Nu is dat wel anders, zegt Keet. "Soms zie je in het skatepark meer meisjes dan jongens." Zelf kreeg Keet de liefde voor het skateboarden mee van haar vader. "We hadden altijd boards in huis, dus het was heel makkelijk voor mij om er eentje te pakken. Eerst oefende ik met een oud board van mijn vader, toen spaarde ik zelf voor een board, en toen ben ik eigenlijk nooit meer gestopt."

Op de vraag of Keet voor een medaille gaat op de Spelen, antwoordt ze nuchter: "Ik denk dat we allemaal gewoon lekker gaan skaten en gewoon ons best gaan doen." Toch is een medaille voor een Nederlandse deelnemer zeker niet uitgesloten. Candy: "Ik denk dat we alle drie zeker een goede kans maken."

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Candy en Keet? Bekijk het fragment hieronder terug:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie