Programma

88 jaar Jim Marshall

  1. Nieuwschevron right
  2. 88 jaar Jim Marshall

Jim Marshall was zijn naam. En zijn naam staat met prachtige witte letters op miljoenen versterkers over de hele wereld. De oprichter van de fabrikant Marshall Amplification is 5 april op 88-jarige leeftijd overleden. Maar Marshall blijft galmen.

De drummer die versterkers maakt

Het begint in 1962 in Hanwell, Londen, waar drummer en drumleraar Jim Marshall besluit een muziekwinkel te openen. Gespecialiseerd in slagwerk en drumaccessoires. Er komen veel gitaristen naar de winkel met een grote vraag naar gitaar producten. Marshall breidt zijn winkel snel uit maar merkt één ding op: de populairste versterkers van die tijd zijn vrij duur.

Jim Marshall gelooft dat hij een goedkoper alternatief voor de Fender-versterkers te kunnen produceren. Fender is in die tijd marktleider. Samen met zijn reparateur en technicus werkt Marshall aan zijn versterker, met een Fender basversterker als grootste invloed. Na vijf prototypes is de “Marshall Sound” geboren, die later in bekend zal staan als de JTM 45.

Eric Clapton

In Jims winkel repeteert Eric Clapton regelmatig. Clapton prijst de versterker om de agressieve sound. De gitarist verzoekt meerdere malen om een versterker die in de achterbak past van zijn auto. Die krijgt hij van Marshall. Een van de beroemdste gitaarversterkers is geboren, de Marshall Bluesbreaker. Met Eric Claptons band, John Mayall & the Bluesbreakers zal hij met die versterker het tekenende geluid van de blues-rock van de jaren zestig lanceren. Marshall verklaarde later dat de Bluesbreaker “de belangrijkste versterker in de geschiedenis van zijn bedrijf” is. De onbetwiste rockversterker.

Jimi Hendrix

Door dure distributie en nieuwe modellen met plexiglas behoort Marshall al snel niet meer tot de budgetversterkers. Marshall is duidelijk gemaakt voor het grote werk. In 1965 zijn ook Jimi Hendrix en Pete Townshend te zien met Marshalls op het podium.

Legendarisch worden de versterkers van Marshall. Verschillende buisversterkers komen in tientallen versies uit en het bedrijf groeit uit tot de standaard voor gitaarversterkers, samen met Fender en Vox. Inmiddels maakt Marshall niet alleen gitaarversterkers maar ook luidsprekerkasten in allerlei uitvoeringen, maar ook effectpedalen.

Marshall nu

En nog steeds wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van sound van Marshalls. Zo werkt Slash met het bedrijf samen om een nieuwe versterker te creëren om het geluid van Appetite for Destruction na te bootsen, het album van Guns ’N Roses. De 100 watt buisversterker is in 2010 een feit.

Slash test de prototypes van zijn aankomende Marshall AFD100:

Dit jaar viert Marshall Amplification haar vijftigste verjaardag. De fabriek in het Britse Milton Keynes blijft produceren en zijn er dagelijks muzikanten bezig met het verbeteren van de versterker die ooit is geboren in Hamwell. ‘The Father of Loud’, Jim Marshall, is 88 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie