Programma

Het eerste Amerikaanse tv-optreden van Pixies

  1. Nieuwschevron right
  2. Het eerste Amerikaanse tv-optreden van Pixies

Ze worden vaak over het hoofd gezien, maar toch waren Francis Black en consorten onmisbaar voor de ontwikkeling van de grunge en alternatieve rock uit de jaren negentig. In het eerste tv-optreden van Pixies zie je waarom.

Kaoma, Milli Vanilli, Margaret Singana en Gerard Joling scoren in Nederland de grootste hits van het jaar 1989, terwijl aan de overkant van de grote plas de grunge komt opborrelen uit Seattle. Toch is het juist het uit Boston afkomstige rockkwartet Pixies dat één van de voornaamste wegbereiders is van het genre dat in 1991 definitief de wereld verovert dankzij Nirvana en Pearl Jam. Kenmerkend voor de Pixies-sound is het snerpende gitaargeluid van frontman Francis Black, alsmede zijn samenzang met de stoere bassiste Kim Deal.

Eerste keer op tv

In hetzelfde jaar dat Nirvana zijn eerste album Bleach uitbrengt, maakt Pixies zijn Amerikaanse televisiedebuut in het programma Live At Night Music. Ze spelen daar twee nummers: Tame en hun Top 2000-klassieker Monkey Gone To Heaven. Mogelijk dat Kurt Cobain dat optreden ook heeft gezien. “Ik probeerde de Pixies na te apen”, zegt Cobain vlak voor zijn dood over het Nirvana-album Nevermind. Ook Radiohead, Weezer, Soundgarden, The Smashing Pumpkins en Pearl Jam zijn fans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pixies in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 staat Monkey Gone To Heaven op nummer 1693 in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van het nummer in de lijst? Check dan onze statistieken!

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie