Nieuws
KRO-NCRV

Talking Heads-bassist Tina Weymouth was voor veel vrouwen een voorbeeld

foto: NPO Radio 2foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Talking Heads-bassist Tina Weymouth was voor veel vrouwen een voorbeeld

De bas creëert binnen een nummer harmonie. Maar wie zijn die mensen die dat vier-snarige instrument met diepe klanken bespelen? Deze week het verhaal van Martina Michele Weymouth oftewel: Tina Weymouth van de bands Talking Heads en Tom Tom Club.

Tina wordt in 1950 geboren in Californië. Op haar veertiende leert ze zichzelf gitaar spelen. Op de middelbare school ontmoet ze haar toekomstige Talking Heads bandleden Chris Frantz en David Byrne. Zij beginnen in hun schooltijd hun eerste band: Artistics. Tina speelt dan nog niet mee met de band maar is hun chauffeur.

Uiteindelijk verhuizen ze met elkaar naar New York en veranderen ze de bandnaam naar Talking Heads. Chris Frantz, die op dat moment haar vriend is geworden wil haar dolgraag in de band hebben, als bassist, een instrument dat ze op dat moment nog niet kon bespelen.

Talking Heads

David Byrne vond het in eerste instantie geen goed idee dat ze in de band kwam. Maar het lukte hem niet om haar tegen te houden. In 1978 bracht de band, met Tina, hun allereerste hit uit. Een nummer waarop ze duidelijk te horen is in het intro:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorbeeldfunctie

Vergeet niet, Tina speelde op dit moment pas een paar maanden basgitaar! Ze viel daarnaast ook op als bassist. Veel mannen vonden het een mooie vrouw om naar te kijken en voor veel vrouwen was ze een voorbeeld dat ook zij een rockster konden worden.

Tina staat bekend om het gebruiken van verschillende soorten basgitaren en dus klinkt het live of bijvoorbeeld op het podium nooit allemaal exact hetzelfde. Genoeg reden om haar een plaats te geven in de lijst van De Gouden Snaar, welkom Tina Weymouth.

Benieuwd naar het hele fragment van De Gouden Snaar? Beluister hem hieronder!

De Gouden Snaar

In De Gouden Snaar eert Emmely de beste bassisten van Nederland en daarbuiten. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie